Bredband via ADSL
Uppdaterad
Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via ADSL. Vad är ADSL? Hur snabbt är bredband via ADSL? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet? Kan jag få ADSL, och hur ser framtiden ut för ADSL i Sverige?
Vad är ADSL?
ADSL är en förkortning av den engelska termen "Asymmetrical Digital Subscriber Line", vilket är en vidareutveckling av den fasta bredbandsstandarden via telenätet – DSL (Digital Subscriber Line).
DSL-tekniken möjliggör överföring av data med hög hastighet via telenätet på frekvenser som inte används vid tal eller fax, och därmed fast bredband via telejacket. Eftersom telenätet är tillverkat av koppar används ibland även "bredband via kopparnätet” som benämning på tekniken.
Med ADSL sker dataöverföringen asymmetriskt, vilket innebär att nedladdningshastigheten prioriteras framför uppladdningshastigheten.
Eftersom DSL-standarden vidareutvecklats används ibland förkortningen xDSL som ett samlingsnamn för de två vanligaste formerna av DSL – ADSL och VDSL (Very high speed Digital Subscriber Line, alternativt Very high-rate Digital Subscriber Line).
Fram till 2013 var xDSL den mest utbredda abonnemangsformen för fast bredband i Sverige. I folkmun säger man ofta att man har "bredband via telejacket" eller "bredband via kopparnätet" eftersom bredbandet använder det gamla, existerande telenätet för fast telefoni för att transportera signaler.
Kan jag få ADSL bredband?
Om du har ett klassiskt telefonjack i din bostad finns det fortfarande en chans att du kan få ADSL bredband via telejacket på din adress. Eftersom kopparnätet sakta men säkert avvecklas är det dock ingen garanti. Fler och fler leverantörer slutar erbjuda ADSL bredband i takt med att andra, bättre och mer framtidssäkra, tekniker utvecklas.
Genom att jämföra bredband på Bredbandsval.se ser du snabbt och enkelt om du fortfarande kan få ADSL bredband där du bor.
Se om du kan få ADSL bredband på din adress! Vi hämtar in information från leverantörerna i realtid så att du kan jämföra hastighet, pris och erbjudanden på din adress.
Vi visar även andra alternativ om de finns tillgängliga på din adress, till exempel bredband via fiber. Målet med Bredbandsval är att du lätt (och gratis) ska kunna hitta det internetabonnemang som passar dig bäst.
Hur snabbt är bredband via ADSL?
De nedströmshastigheter (nedladdningshastigheter) som ADSL teoretiskt kan ge uppgår till 24 Mbit/s. Uppladdningshastigheten är betydligt lägre och ligger kring 3 Mb/s.
Hastigheten på ADSL kan dock aldrig garanteras då den påverkas av telefonledningens kvalitet och längd, samt avståndet till närmaste telestation (ju närmare desto snabbare).
De hastigheter som leverantörerna visar brukar vara de du får under "optimala omständigheter" och förutsätter att du inte har alltför långt till närmaste telestation och att inga störningar uppstår. Det kan vara värt att ha i åtanke när du beställer bredband via ADSL.
Med VDSL, som är en snabbare efterföljare till ADSL, möjliggörs nedladdningshastigheter på upp till 60 Mb/s och uppladdningshastigheter på upp till 12 Mb/s. VDSL kräver dock kortare avstånd till telestationen och är därför vanligast i tätorter.
Tips! Testa hastigheten på din ADSL-uppkoppling med vårt Speedtest!
Vanliga hastigheter för ADSL
Beroende på avståndet till närmaste telestation kan operatörerna leverera olika hastigheter via ADSL. Ju närmare desto bättre, generellt sett.
Vanliga hastigheter som operatörerna erbjuder är:
- 8 Mbit/s
- 12 MBit/s
- 24 Mbit/s
- 30 Mbit/s
- 40 Mbit/s
- 60 Mbit/s
ADSL är snabbare ner än upp
När ADSL-tekniken utvecklades räknade man med att det främst var nedladdningshastigheten som skulle vara av betydelse och man prioriterade därför hastigheten för att ta emot datatrafik.
Det är just denna skillnad i överföringshastighet upp och ned som avses i bokstaven "A" i ADSL, vilket står för assymetrisk (till skillnad från symmetrisk). Det betyder att hastigheten inte är densamma i båda riktningarna.
Med ADSL går det således snabbare att ladda ner en fil än att skicka eller ladda upp en fil. För dagligt bruk av internet är nedladdningshastigheten dock den viktigaste faktorn för saker som att surfa på webben, se på Netflix och YouTube, osv.
När blir detta viktigt att tänka på? Det beror på dina behov.
Eftersom nedladdningshastigheten är viktigast för ett typiskt hushåll (t.ex. för streaming av video och surfande) så är detta oftast inget större problem. Du kan till exempel lätt titta på Netflix, YouTube, SVT Play, osv.
Om du ska ladda upp stora filer till internet, till exempel för backup eller uppladdning till molntjänster som Dropbox eller Google Drive, så kan dock den långsamma hastigheten i den riktningen bli märkbar.
Notera att som vi nämnde här ovanför så beror hastigheten du får i praktiken på hur långt du har till närmaste telestation. Internetleverantörerna brukar lista den maxhastighet man kan få under idealiska omständigheter.
Testa hastigheten på din ADSL-uppkoppling
Du kan testa hastigheten på din internetuppkoppling gratis med vårt Speedtest. Då kan du snabbt se om du får det du betalat för.
ADSL-abonnemang
ADSL-abonnemangen säljs både med och utan bindningstid. Ofta skickar operatören också med ett modem som även innehåller en router så att du kan surfa via Wi-Fi. (Läs mer nedan under ADSL-modem.)
ADSL-modem
För att ansluta till internet via telefonnätet krävs ett ADSL- eller VDSL-modem.
Modemet och routern är nästan alltid sammanbyggda till en enhet (en hårdvara) där all funktionalitet finns i samma burk.
När du beställer bredband via ADSL från exempelvis Telenor eller Telia så ingår det en router, och i enheten finns det alltså ett modem inbyggt.
ADSL med obegränsad surf
Precis som för andra typer av fast bredband är det obegränsad datamängd för alla abonnemang via ADSL.
Detta är såklart en stor fördel jämfört med mobila bredbandsabonnemang som oftast har begränsade datapotter. Dock går marknaden för mobilt bredband också mot att erbjuda abonnemang med obegränsade datapotter. Tre, Telia och Tele2 är exempel på operatörer som erbjuder mobilt bredband med obegränsad data.
Vad kostar bredband via ADSL?
För de som fortfarande har ett fungerande telefonjack, och därmed kan få bredband via ADSL på sin adress, kan priserna på abonnemang variera rätt mycket.
Till att börja med påverkar konkurrenssituationen priset, dvs. vilka bredbandsleverantörer som levererar bredband där du bor, och eventuella alternativ till ADSL. Andra faktorer som spelar in i priset är internethastighet, bindningstid samt om router ingår mm.
Ett normalpris för ett ADSL-abonnemang med 24 Mbit/s i nedladdningshastighet (utan bindningstid) kostar någonstans mellan 300-350 kr i månaden.
Jämför priser på bredband via ADSL och beställ direkt
Fördelar och nackdelar med ADSL bredband
Även om ADSL (och VDSL) är den teknik för fast bredband i Sverige idag som levererar lägst hastigheter finns det många bra saker med ADSL.
ADSL är relativt billigt med tanke på att datamängden är obegränsad, vilket ju innebär att det alltid är fri surf.
Fördelar
- Obegränsad data (som andra fasta bredbandsalternativ).
- Går via kopparnätet (stabilt).
- Fungerar bra för streaming.
- Finns väldigt utbrett (fortfarande) i Sverige.
- Prisvärt.
Och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst.
Nackdelar
- Inte lika snabbt som internet via fiber eller kabel-tv.
- Hastigheten för uppladdning till internet är långsam.
- Inte framtidssäkert. Håller på att avvecklas i delar av Sverige (se nedan).
I korthet kan man säga att ADSL är ett alternativ man bör överväga när man inte kan få internet via fiberoptisk kabel (exempelvis via ett öppet stadsnät).
Leverantörer av bredband via ADSL
När bredband via ADSL fortfarande var den vanligaste tekniken fanns det många leverantörer att välja mellan. Utöver de leverantörer som fortfarande finns kvar levererade före detta bredbandsleverantörer som Glocalnet och Bredbandsbolaget ADSL bredband.
Trots den pågående avvecklingen av kopparnätet i Sverige finns det fortfarande leverantörer som erbjuder ADSL bredband. Exempel på tjänster som fortfarande går att få är Telia ADSL, Telenor ADSL och Net at Once ADSL.
Se leverantörer av ADSL bredband på din adress
Utvecklingen för bredband via ADSL i Sverige
Kulmen för xDSL-tekniken var i Sverige år 2008 då det enligt Post- och telestyrelsen (PTS) fanns nästan 1,6 miljoner abonnemang för privatkunder.
I takt med att fibreringen av Sverige rullat på, och Telia passat på att avveckla kopparnätet på en rad orter, har antalet xDSL-abonnemang minskat kraftigt. I slutet av 2020 uppgick antalet xDSL-abonnemang till 360 000. Detta innebär att antalet xDSL-abonnemang mer än halverats på tre år.
Minskningen av ADSL-abonnemang väntas fortsätta även framöver. På vissa orter har kopparnätet redan stängts ner, och Telia fortsätter avvecklingen av det fasta telefonnätet under kommande år.
Telia stänger ner delar av kopparnätet under 2022 och 2023
Telia, som äger stora delar av kopparnätet, har sagt att de i flera områden stänger ner nätet helt.
Det är såklart problematiskt för de hushåll som inte ännu dragit in en alternativ fast uppkopplingsmöjlighet, vanligtvis fiber. Dessa hushåll kan dock välja andra alternativ för sitt bredband, till exempel mobilt bredband eller bredband via parabol.
Läs mer om de kommuner och orter som drabbas av nedstängningen av kopparnätet och där ADSL kommer att sluta fungera.
Alternativ till bredband via ADSL
Om du inte har kvar något telejack i din bostad, eller inte längre kan få ADSL bredband på din ort, så finns andra typer av bredband som kan ge dig en snabb internetuppkoppling och obegränsad datamängd. Här är några alternativ:
- Bredband via fiber
- Bredband via kabel-tv
- Mobilt bredband obegränsat
- FWA (Fixed Wireless Access)
- Bredband via satellit
Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.