Bredband via kabel-TV
Uppdaterad
Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via kabel-tv-uttaget (koaxial). Vad är det? Hur snabbt är det? Vad kostar det? Vilka leverantörer finns att välja mellan, och vilka för- och nackdelar finns jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet? Vi avslutar med att beskriva hur framtiden ser ut för bredband via kabel-TV, givet utvecklingen av nya tekniker för fast bredband.
Vad är bredband via kabel-TV?
Bredband via kabel-TV, även kallat bredband via TV-uttaget och bredband via FiberKoax, är en typ av fast bredband som ger bredband via samma koaxialkabelnätverk (KOAX-nät) och kabel-TV-uttag som används för att ta emot sändningar av kabel-TV.
KOAX-näten var ursprungligen en analog infrastruktur avsedd för att distribuera analog TV men tack vare att vissa nät vidareutvecklats går det även att få bredband och IP-telefoni via KOAX.
Tekniken som används för att kunna använda KOAX-nätet för bredband kallas DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification). DOCSIS finns idag i flera olika versioner och de senaste versionerna, DOCSIS 3.1, stödjer hastigheter på upp till 1200 Mbit/s.
Tele2 (tidigare Com Hem) använder ofta termen "FiberKoax" för att skilja mellan bredband via koaxialkabel och fiber (som då kallas "FiberLAN").
Returaktiverad KOAX – en förutsättning för bredband
För att man ska kunna få bredband via KOAX behöver nätet vara returaktiverat, vilket innebär att det går att skicka data åt båda hållen.
Kan jag få bredband via kabel-TV?
Bredband via kabel-TV-uttaget är en vanligt förekommande anslutningsform i Sverige. KOAX-nät finns bland annat i många flerfamiljshus, ibland kallade "Com Hem-hus", och en del radhusområden, men är lite ovanligare i villor.
Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt se vilket bredband du kan ha. Vi jämför bredband från Sveriges största bredbandsleverantörer och du ser bland annat erbjudanden på bredband via kabel-TV på din adress.
Se om du kan få fiberkoax på din adress!
Om du kan ta emot bredband via kabel-TV behövs en särskild router med coax-ingång - den ingår alltid när du beställer bredband från Tele2. Det är däremot möjligt att bygga ut nätverket och ansluta till exempel ett mesh-system ovanpå Tele2:s router om du har behov av detta.
Vad är FiberKoax?
FiberKoax är ett annat namn för bredband via kabel-tv och är en hybrid teknologi som kombinerar två olika kablar för att leverera bredband till användaren. Det består av en fiberoptisk kabel för att transportera data över längre avstånd och en koaxialkabel (koax) för att leverera den sista biten av anslutningen, från en nod i närområdet till användarens hem eller företag. Koaxialkablar har traditionellt använts för kabel-TV-sändningar, men de kan också hantera bredbandstrafik.
I praktiken fungerar FiberKoax genom att fiberoptisk kabel transporterar signalen från internetleverantören till en lokal nod, som vanligtvis finns i ett kvarter eller område nära kunden. Därifrån tar en koaxialkabel över och levererar signalen till användaren. Det är denna sista del med koaxialkabel som särskiljer FiberKoax från helt fiberbaserade system.
Hur snabbt är bredband via kabel-TV?
Med bredband via kabel-tv är kapaciteten olika beroende på i vilken riktning informationen går, något man brukar kalla asymmetrisk överföringshastighet. Det innebär att man har en högre kapacitet när man hämtar/laddar ner information (nedströms) än när man skickar information (uppströms).
Den nedströmshastighet som erbjuds via kabel-TV-uttaget (koaxial) är vanligtvis från 50 Mbit/s upp till 1200 Mbit/s.
Enligt mätningar utförda under 2015 och 2016 på Bredbandskollen.se hade faktiskt bredband via TV-uttaget de i genomsnitt snabbaste nedladdningshastigheterna. 2017 var hastigheterna dock på samma nivå som fiber.
De vanligaste hastigheterna för bredband via kabel-TV:
Tips! Har du bredband via Kabel-TV-uttaget? Testa hastigheten på ditt bredband här!
Vad kostar bredband via kabel-TV?
Priserna på bredband via kabel-TV kan variera rätt mycket beroende på konkurrenssituationen (vilka typer av bredband och bredbandsleverantörer du kan välja mellan) på adressen. Andra faktorer som påverkar priset är hastighet, bindningstid, tillval av router etc.
För ett abonnemang med en nedladdningshastighet på 150 Mbit/s får man räkna med en månadskostnad på runt 400 kronor.
Leverantörer av bredband via kabel-TV
Leverantören Tele2 (f.d. Com Hem) står idag för den absoluta majoriteten abonnemangen med sitt utbredda nätverk i Sverige.
Tele2 levererar förutom bredband också digital TV och IP-telefoni via kabel-TV-nätet. Tele2 kallar ofta nätet för FiberKoax.
Exempel på andra operatörer som levererar bredband via tv-uttaget (koaxial) i mindre omfattning är Telenor, Köpings Kabel-TV, Olofströms Kabel-TV, Teleservice, Bredband2 och Bahnhof.
För- och nackdelar med bredband via kabel-TV
Precis som för alla andra fasta bredband är det obegränsad datamängd för alla abonnemang via kabel-TV. Detta är såklart en stor fördel jämfört med exempelvis mobila bredbandsabonnemang, som oftast har begränsade datapotter.
Bredband via kabel-TV byggs inte ut så mycket i Sverige idag, men tekniken levererar riktigt bra hastigheter fortfarande.
Fördelar
- Obegränsad data (som alltid för fast bredband)
- Stabilt då det går via kabel-tv-nätet
- Fungerar bra för streaming
- Finns (fortfarande) väldigt utbrett i Sverige
Och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst. Oftast så inkluderas en router när du beställer ett bredband via kabel-tv.
Nackdelar
- Inte lika snabbt som bredband via fiber som i vissa nät kan nå 10 GB/s
- Hastigheten för uppladdning till internet är ofta lite långsammare än för fiber
I korthet kan man säga att bredband via koaxialkabel är ett bra alternativ man bör överväga när man inte kan få internet via fiberoptisk kabel (exempelvis via ett vertikalt fibernät eller ett öppet stadsnät).
Utvecklingen för bredband via kabel-TV
Bredband via kabel-TV växte sig stark under början av 2000-talet men är sedan några år tillbaka på en mer stabil nivå, i antal abonnemang räknat.
Bredband via kabel-tv är en accesssteknik som mestadels finns i tätbebyggda områden. Andelen hushåll med tillgång till bredband via kabel-tv har minskat till 24,8 procent från tidigare 34,2 procent. Framförallt beror detta på en övergång från äldre kabelanslutningar som ersatts med fiber.
Eftersom kabel-tv-näten inte byggs ut i samma utsträckning som förr, och bygg- och fastighetsbolagen ofta väljer bredband via fiber med LAN som accessnät vid nybyggnationer, kan man tänka sig att antalet abonnemang kommer fortsätta ligga på samma nivå under en tid framöver.
Alternativ till bredband via kabel-TV
Om du inte kan eller vill ha bredband via kabel-tv-uttaget finns dock en rad alternativ.
- Bredband via fiber
- Bredband via ADSL
- Mobilt bredband
- Bredband via satellit
- Fixed Wireless Access (FWA)
- Bredband via radiolänk
Och som sagt, om du är nyfiken på vilken typ av bredband som finns på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.