Bredbandskollen - mät hastigheten på ditt bredband

Uppdaterad

Bredbandskollen logo

Här går vi igenom Bredbandskollen. Vad är Bredbandskollen? Vilket syfte fyller tjänsten? Hur fungerar ett hastighetstest, och vilka svar ger testet? Dessutom förklarar vi vad som kan påverka en mätning av internethastigheten och därmed ditt testresultat negativt. Vi avslutar med att ge lite tips på alternativ till Bredbandskollen.

Vad är Bredbandskollen?

Bredbandskollen är en gratistjänst från Internetstiftelsen som hjälper dig som konsument att testa hastigheten på ditt bredband. Tjänsten ger dig möjlighet att testa internet och se så att du faktiskt får den hastighet du betalar för hos din internetleverantör.

Förutom att mäta hastigheten på din bredbandsuppkoppling visar Bredbandskollen även vilken internetleverantör du har. Det brukar man oftast veta, men om du hyr i andra hand eller har glömt bort kan det vara praktiskt att veta att Bredbandskollen även ger dig den informationen.

Bredbandskollen kallas också BBK

Bredbandskollen kallas ofta för BBK, så det är vanligt att höra folk fråga: "Vad säger BBK om din hastighet?" BBK och Bredbandskollen är förstås samma tjänst.

Tips! Är du nyfiken på hur snabbt bredband du har? Testa mäta din internethastighet med Speedtest på Bredbandsval.se.

Hur fungerar Bredbandskollen?

Bredbandskollen mäter din internethastighet genom att skicka och ta emot data till din enhet (som din dator, surfplatta eller mobil). Genom att mäta hur lång tid det tar för datapaketen att skickas och laddas ner, kan tjänsten räkna ut hastigheten på din internetuppkoppling. Resultaten visas sedan på ett enkelt och tydligt sätt.

Det är ett bra första steg om du upplever att ditt internet är långsamt, eller om du bara vill veta din maxhastighet.

Bredbandskollen.se fungerar direkt i webbläsaren, så du behöver inte ladda ner någon extra programvara. Du kan även testa hastigheten på din mobiltelefon.

Om man använder Bredbandskollen på mobilen är det viktigt att kontrollera att man är uppkopplad på sitt hemmanätverk eller WiFi när man startar mätningen. Risken är annars att man mäter överföringshastigheten för data via mobilnätet.

För smartphones och surfplattor finns även möjligheten att ladda ner Bredbandskollens app för att förenkla mätningen.

Bredbandskollen app

Bredbandskollen har även en app där kan man snabbt och enkelt kan kontrollera sin hastigheten och se om internetleverantören levererar den hastighet som utlovats.

Appen är gratis och används flitigt av svenska internetanvändare för att mäta internethastigheten på olika platser och säkerställa en stabil och snabb uppkoppling oavsett var man befinner sig. En fördel med appen är att alla testresultat sparas.

Vad är ett bra resultat på Bredbandskollen?

Testresultatet på Bredbandskollen ska såklart jämföras med hastigheten man betalar för. Något förenklat kan man säga att om man betalar för 250/250 Mbit/s så bör ned- och uppladdningshastigheten vara högre än i ett hushåll som testar hastigheten i ett hem med 100/100 Mbit/s.

Dock är det viktigt att tänka på att varje mätning på Bredbandskollen är unik, och görs utifrån förutsättningarna när man testar. Det betyder att bara för att man har valt ett abonnemang med 250/100 Mbit/s så är det inte så troligt att man når upp i dessa ned- och uppladdningshastigheter. Testet påverkas nämligen av en rad andra faktorer som påverkar hastigheten på ditt bredband.

Faktorer som påverkar hastigheten på ditt bredband

Det finns flera olika faktorer som kan påverka hastigheten på ditt bredband:

  • Anslutningstyp: Om du mäter din internethastighet från en enhet som är ansluten med trådlöst WiFi eller nätverkssladd (Ethernet-kabel).
  • Routern: Vilken router du har och vilken nätverksstandard och därmed hastigheter den klarar av.
  • Routerns placering och avståndet till enheten: När du mäter din internethastighet via WiFi är det viktigt att tänka på att routerns placering och närhet till din enhet påverkar ditt mätresultat.
  • Bostadens storlek och utformning: Om du mäter via WiFi och exempelvis har tjocka väggar i din bostad kommer hastigheten påverkas negativt.

Tips! Läs vår artikel om hur du förbättrar ditt WiFis hastighet och räckvidd.

Bredbandsleverantörerna garanterar ju hastigheten fram till avlämningspunkten i bostaden (fram till uttaget) och därför bör mätning alltid först ske via nätverkskabel, direktkopplad i nätverksuttaget eller i routern. I alla fall om du vill kunna mäta själva internetuppkopplingen pålitligt.

Därefter kan du koppla in din router och mäta via WiFi från olika ställen i din bostad. Det är ofta en utmärkt idé (se våra tips i slutet av artikeln).

Så använder du Bredbandskollen

Gå in på bredbandskollen.se

Nedanför ser du hur www.bredbandskollen.se ser ut i webbläsaren på en dator. Om du vill göra testet via appen öppnar du appen på din surfplatta eller mobiltelefon.


Bredbandskollen start


Starta mätningen av din internetuppkoppling

Starta mätningen genom att klicka på ”Starta mätningen” (se röd markering i bilden nedanför).


Bredbandskollen starta mätning


Mätningen av din bredbandshastighet påbörjas direkt.

Först undersöks nedladdningshastigheten genom att skicka filer till din dator och sedan undersöks uppladdningshastigheten genom att låta din enhet skicka filer till en mätserver.

Även svarstiden, där resultatet anges i millisekunder (ms), mäts. Resultatet från samtliga mätningar visas i realtid under mätförloppet.


Bredbandskollen pågående mätning


Mätresultat och rådgivning

Beroende på vilken bredbandsleverantör (internetleverantör / ISP) du har så får du antingen ange din uppkopplingstyp och vilken hastigheten du betalar för, eller så har leverantören en koppling mot Bredbandskollen så att detta sköts automatiskt.

Exempel 1 – Uppkopplingstyp och uppkopplingshastighet anges av dig


Bredbandskollen mer info


Exempel 2 - Uppkopplingstyp och uppkopplingshastighet anges automatiskt.

Detta är som sagt om din bredbandsleverantör har en koppling till Bredbandskollen. Då får du direkt rådgivning kring ditt bredband utan att behöva mata in mer information.


Bredbandskollen mätresultat Telenor


För de fall där du behöver ange uppkopplingstyp och uppkopplingshastighet själv kommer du sedan till rådgivningen först i nästa steg. Bredbandskollen jämför då ditt mätresultat som senaste mätningen gav och visar råd och tips.


Bredbandskollen rådgivning


Om Bredbandskollen visar fel

Bredbandskollen är ett otroligt populärt och välanvänt verktyg för att mäta internethastighet. Ibland händer det dock att fel uppstår.

Om du känner på dig att Bredbandskollen visar fel kan det vara bra att veta att det finns alternativ till Bredbandskollen som var och en har sina egna styrkor.

Tips! Testa att mäta din internethastighet här på Bredbandsval.se med Speedtest.

Tips 1: Gör testet från olika ställen i bostaden

Du kan använda Bredbandskollen för att se skillnader i överföringshastighet beroende på var du placerar din trådlösa router i bostaden.

Kör testet från olika ställen i bostaden och testa att placera routern på lite olika ställen för att finna bästa möjliga täckning och bästa förutsättningar för att få bra uppkopplingshastighet. Då kan du hitta det bästa upplägget för just dig och din bostad. Det kan göra rätt stor skillnad.

Tips 2: Undersök maxhastighet

Om du är nyfiken på hur snabbt bredband du kan få och vilka leverantörer som levererar på just din adress kan du jämföra bredband här på Bredbandsval.se. Tjänsten, som är enkel att använda och helt gratis, ger dig snabbt svar på alternativ och abonnemang med högre hastighet än vad du har i dagsläget.

Bredbandskollens historia

I början av 2000-talet växte behovet av snabbt bredband och en stabil internetuppkoppling fram som en allt viktigare fråga för svenskarna. I samband med det identifierade IT-kommissionen behovet av att kunna mäta faktisk bredbandshastighet. Bredbandskunder skulle kunna få en bättre uppfattning om vilken kapacitet man erhöll till/från olika platser för att höja "beställarkompetensen" mot internetleverantörerna.

IT-kommissionen, som tillsattes av regeringen redan 1998 med syfte att vara regeringens rådgivare i IT-frågor, initierade utvecklingen av det program för mätning av genomströmningskapaciteten som kom att kallas TPTEST. Programmet, som var baserat på öppen källkod, är föregångaren till det som idag är Bredbandskollen.