Hur snabbt bredband behöver man?

Uppdaterad

välja bredbandshastighet

Hastigheten på bredband anger hur snabbt det går att ta emot och skicka data och delas ofta in i något som kallas nedladdningshastighet och uppladdningshastighet. Har förklarar vi nedhastighet och upphastighet för bredband och guidar i valet av internethastighet beroende på förutsättningar och behov.

Ned- och uppladdningshastighet

När man pratar om bredbandshastighet och hur snabbt bredband man behöver är det ofta internethastigheten som avses. Internethastigheten är ett mått på hur snabbt data överförs mellan två punkter.

Nedladdningshastighet

Nedladdningshastighet kallas också för "nedhastighet", "downstream", "nedströms" och "nedströmshastighet" behöver vi när vi laddar ner data från internet (tar emot filer), exempelvis när vi tittar på film eller TV via bredbandet, lyssnar på musik via olika tjänster, surfar på favoritsidorna, eller laddar ner ett dokument.

Använder du en app i din smartphone så använder du också nedströms data för majoriteten av sakerna du gör, exempelvis tittar på bilder, streamar film och TV läser inlägg på Facebook etc. Har du får låg hastighet så "laggar det" dvs. tar lång tid för innehållet att synas på skärmen.

Uppladdningshastighet

Uppladdningshastighet kallas också för "upphastighet", "upstream", "uppströms" eller "uppströmshastighet" behövs när du laddar upp data till internet (laddar upp filer). Kan vara när du spelar spel online, skickar filer eller använder molnlagring exempelvis.

För de flesta är nedladdningshastigheten viktigast. Uppladdningshastigheten är såklart viktig den med, och blir än mer viktig om du exempelvis spelar spel online, jobbar mycket hemifrån eller laddar upp mycket foton och filmer för lagring i molnet (t.ex. till tjänster som iCloud, Google Drive, Dropbox och OneDrive).

Vilken hastighet kan jag få?

Leverantörerna erbjuder idag en uppsjö abonnemang, med olika kombinationer av ned- och uppladdningshastighet, i olika infrastrukturer och stadsnät runtom i Sverige. Exempel på hastigheter som erbjuds i nästan alla stadsnät är bredband 100/100, bredband 250/250, bredband 500/500 och bredband 1000/1000.

Genom att jämföra bredband i vår tjänst kan du enkelt se vilka bredbandshastigheter just du kan få. Vi ser vilka operatörer som finns på din adress så att du kan jämföra deras hastigheter, priser och erbjudanden.

Tanken med Bredbandsval.se är att du enkelt och kostnadsfritt ska kunna hitta och beställa det bredband som passar dig bäst.

Internethastighet per infrastruktur

Ibland kan man behöva välja mellan olika typer av bredband. Och då förutsättningarna för att få höga hastigheter ser olika ut så har vi sammanställt en liten tabell som förklarar hur snabbt bredband olika infrastrukturer kan ge.

Typ Infrastruktur Maxhastighet (Mbit/s)
Fast bredband ADSL 30 Mbit/s
Fast bredband VDSL 60 Mbit/s
Mobilt bredband 4G 80 Mbit/s
Fast bredband Radiolänk 100 Mbit/s
Fast bredband Kabel-tv (koax) 1 200 Mbit/s
Fast bredband Fiber 10 000 Mbit/s
Mobilt bredband 5G 1000 Mbit/s

Vilken hastighet ska jag välja?

Bredbandsleverantörerna anger ofta den maximala bredbandshastigheten för nedladdning och uppladdning på ett bredbandsabonnemang med siffror. För ett abonnemang med namnet “Bredband 100/10” anger det första talet (100 i detta exempel) den nedladdningshastighet som leverantören utlovat medan den andra (10 i detta exempel) anger leverantörens utlovade uppladdningshastighet.

I vissa fall anges endast ett tal, exempelvis "Bredband 150", och även då är det nedladdningshastigheten som avses.

De tre viktigaste faktorerna som påverkar hur snabbt bredband man behöver är:

  • Hur många man är i hushållet: Bor du ensam, eller är ni en större familj som ska använda bredbandet samtidigt? Med fler personer i hushållet som använder uppkopplingen samtidigt krävs ofta högre hastighet.
  • Hur många uppkopplade enheter hushållet har: Om alla uppkopplade enheter i hemmet, såsom bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner etc. använder samma WiFi-uppkoppling så krävs ofta mer kapacitet och högre hastighet.
  • Vad bredbandet ska användas till: Enkelt förklarat så kräver e-post, bankärenden, sociala medier och surf på vanliga hemsidor lägre nedladdningshastigheter medan streaming av film och TV via tjänster som exempelvis SVT Play, Netflix m.fl. kräver högre hastigheter – inte minst om du använder playtjänster och TV-apparater med högre videokvalitet (HD och Ultra-HD). Är det dessutom någon i hushållet som håller på med gaming så kan det vara bra att känna till att gaming kräver betydligt högre internethastigheter.

hastighetsmatrix

Hur snabbt bredband behöver man för streaming?

Nedan hittar du rekommendationer för internethastighet per stream för att spela upp filmer, TV-serier och live-sport via streamingtjänster såsom Viaplay och Max.

  • 0,5 Mbit/s – lägsta bredbandshastighet
  • 1,5-3 Mbit/s – rekommenderad bredbandshastighet
  • 3,0 Mbit/s – rekommenderas för SD-kvalitet
  • 5,0 Mbit/s – rekommenderas för HD-kvalitet
  • 25 Mbit/s – rekommenderas för Ultra HD-kvalitet

Om du tittar på direktsändningar, exempelvis direktsänd sport, rekommenderas ofta minst ha 6,5 Mbit/s i hastighet.

Går bredbandshastigheten ned stundvis så justeras även kvalitén lite, detta för att undvika att det du tittar på buffrar. För att undvika detta så gäller det att man har en stabil nedladdningshastighet enligt ovan rekommendationer.

Hastighetskrav per användningsområde

Här går vi igenom hastighetsintervall och ungefär vilken internethastighet som krävs för olika ändamål. Om du har en högre internethastighet kan du självklart även göra det som beskrivs i de lägre intervallen.

  • 8-10 Mbit/s: Denna hastighet passar för E-post, surfa enklare hemsidor och sociala medier.

  • 25-60 Mbit/s: Denna hastighet fungerar bra för streaming av musik, TV och film.

  • 100-150 Mbit/s: 100 Mbit/s är vad ca 70% av det svenska folket valt som sin hastighet och täcker behoven för de flesta hushåll.

  • 250-300 Mbit/s: För hushåll om som har behov av att exempelvis arbeta hemifrån med tunga dokument, spelar mycket online-spel och inte vill att det ska lagga, har flera enheter uppkopplade samtidigt m.m. så är det här en bra hastighet.

  • 500-600 Mbit/s: Passar de kräsna hushållen.

  • 1000-1200 Mbit/s: När bara det bästa passar dig. Denna hastighet är ofta maxhastigheten i de vanliga stadsnäten och i kabel-tv nätet.

Val av internethastighet

Med dagens snabba fibernät och kabel-tv-nät så har majoriteten av de fasta bredbandsabonnemangen en hastighet över 100 Mbit/s. Under första halvåret 2019 presenterade Post- och Telestyrelsen i Sverige följande statistik.

Vald hastighet %-andel
över 144 kbit/s och under 2 Mbit/s 0%
2 Mbit/s och över samt under 10 Mbit/s 6%
10 Mbit/s och över samt under 30 Mbit/s 11%
30 Mbit/s och över samt under 100 Mbit/s 7%
100 Mbit/s och över samt under 1000 Mbit/s 73%
1000 Mbit/s och över 3%

Vad är bra internethastighet?

Alla hushåll har säkert olika svar på vad en bra internethastighet är. Vad som är "bra" avgörs ju bland annat av användarupplevelsen i förhållande till förväntningar, behov pris etc.

Något förenklat kan man dock säga att internethastigheter mellan 100–200 Mbit/s räcker gott för de allra flesta hushållen. Detta eftersom dessa hastigheter täcker kraven för de flesta användningsområden i en genomsnittlig familj och samtidigt möjliggör aktiviteter som streaming och videochatt.

Utöver hastigheten finns det dock andra faktorer som också bör beaktas när du väljer hastighet för ditt internetabonnemang– särskilt om du jobbar mycket hemifrån eller spelar spel online. Då blir även uppladdningshastigheten, reaktionshastighet och minimal latens (fördröjning) viktigt för en bra internetupplevelse.

Även din position (var du befinner dig i hemmet i förhållande till ditt WiFi-nätverk) påverkar den upplevda internethastigheten. När du är längre ifrån routern blir signalen svagare och risken för störningar ökar. Den genomsnittliga hastigheten du faktiskt får ut via ditt WiFi kan i vissa fall vara så mycket som 20–50% lägre än den "utlovade hastigheten" från internetleverantören.

Med det sagt kan det vara klokt att välja en hastighet som är något snabbare än vad du behöver.

Nedan har vi sammanställt en tabell som förenklat beskriver olika internethastigheter och vilken typ av hushåll de typiskt sett lämpar sig för:

Tabell för val av internethastighet

Internethastighet (ned) Lämpligt för Beskrivning
50 Mbit/s 1-2 användare Bas
100 Mbit/s 3-4 användare Medel
250 Mbit/s 4-5 användare Snabbt
500 Mbit/s 5+ användare Mycket snabbt
1000 Mbit/s 5+ användare Gigabit

Observera att denna tabell ger en förenklad bild och inte nödvändigtvis stämmer överens med vad du anser vara "snabbt bredband".

Varför upplever jag att jag får ut mindre än vad jag borde?

Inom alla infrastrukturer för bredband kan man uppleva en viss tillfällig nedgång i hastigheter under något som man brukar kalla för ”peak hours”.

Vi människor har ju liknande mönster gällande arbete och sömn och vissa tider på dagen är vi således mer benägna att använda internet eller streama mycket.

Även om leverantörer har investerat mycket i sin kapacitet att se till att alla kan uppnå snabba hastigheter vid de mest trafikerade tiderna kan det ibland bli lite trafikstockning.

Läs mer om hur man kan testa sin hastighet med Bredbandskollen och hur du kan testa din hastighet.

Hur mycket bredband behöver man?

En annan vanlig fråga är “hur mycket bredband man behöver”. Det man menar med denna fråga är ofta hur mycket data som behövs. Alla fasta bredbandsabonnemang ger obegränsad datamängd. Du kan läsa mer om hur datamängder och datapotter fungerar i denna artikel som förklarar skillnaden mellan Megabit och MegaByte.