Bindningstid för bredband: så funkar det
Uppdaterad

På senare år har det blivit allt vanligare med tjänster utan bindningstid. Streamingtjänster som Netflix mfl. har banat väg för nya avtalstyper och erbjuder ofta avtal där abonnemanget förlängs automatiskt om det inte sägs upp. Detta är något som även blivit vanligare på bredbandsmarknaden.
Här går vi igenom bindningstid. Vad är bindningstid? Vad innebär bredband med och utan bindningstid? Hur fungerar det om man vill säga upp sitt bredband? Vilka för- och nackdelar finns med bindningstid, och vad säger lagen?
Vad är bindningstid?
Bindningstid betyder att man är bunden av ett avtal under en avtalsperiod. När man ingår ett avtal med bindningstid förpliktar man sig att betala för tjänsten under hela bindningstiden. Bindningstidens längd kan variera beroende på vilken typ av tjänst som erbjuds.
Om man inte längre vill, eller kan ha tjänsten man bundit upp sig på behöver man oftast betala en klumpsumma för hela perioden som återstår. Det går alltså att bryta ett avtal med bindningstid men sällan utan kostnad.
Bindningstid för bredband
Bindningstid är ett begrepp som är starkt förknippat med telekombranschen. I de fall bindningstid för bredband tillämpas är den vanligtvis 12 månader, 18 månader eller 24 månader. Under denna period finns ingen möjlighet att avsluta avtalet. Även om en flytt sker från en adress är avtalet giltigt med operatören.
Jämför bredband på din adress - Se om du kan spara pengar!
Vad säger lagen om bindningstider?
En operatör får maximalt ha bindningstid på 24 månader för ett abonnemang. Enligt Lag (2003:389) om elektronisk kommunikation står det i 5:e kapitlet § 15a: "Den som tillhandahåller elektroniska kommunikationstjänster ska erbjuda slutanvändare att ingå avtal med en längsta giltighetstid om 12 månader.
Ett avtal mellan en konsument och den som tillhandahåller elektroniska kommunikationstjänster får inte ha en längre inledande bindningstid än 24 månader."
Det är inte ovanligt att begreppet bindningstid blandas ihop med uppsägningstid. Bindningstid och uppsägningstid är dock inte samma sak. Abonnemang utan bindningstid har ändå en uppsägningstid på 1 månad.
Bredband med bindningstid
En del internetleverantörer erbjuder fortfarande bredband med bindningstid. Orsaken är oftast att man inkluderar en router, eller någon annan form av hårdvara, i erbjudandet.
Om man väljer bredband med bindningstid har leverantören en säkerhet och kan därför erbjuda en rabatterad månadskostnad.
Det finns dock även operatörer som erbjuder bredbandsabonnemang med router utan bindningstid. I dessa fall är dock priset på abonnemanget ofta lite högre.
När ska jag välja bredband med bindningstid?
Att välja bredband med bindningstid kan vara om du är nöjd med den kampanj som erbjuds och dina behov inte förväntas förändras. Om du inte planerar att flytta, inte har behov av högre hastigheter eller nya tjänster inom den närmaste tiden, kan en längre bindningstid ge dig en stabil och trygg lösning.
Till skillnad från elpriser eller räntor, som kan fluktuera över tid, är bredbandskostnader generellt sett mer stabila. Därför innebär en bindningstid oftast ingen risk att gå miste om framtida prissänkningar – så länge du inte planerar att flytta. Däremot kan en annan leverantör lansera en ännu bättre kampanj under din bindningstid, vilket innebär att du inte kan ta del av det lägre priset förrän avtalet löper ut.
Bredbandspriser har en tendens att öka över tid. Därför kan en bindningstid snarare ses som en form av prisgaranti, där du låser in ett förmånligt pris och undviker eventuella prishöjningar under avtalets löptid.
Jämför bredband med bindningstid
Ska du bo kvar på din adress? Se om du kan spara pengar genom att välja bredband med bindningstid på din adress!
Bredband utan bindningstid
På senare år har det blivit allt vanligare med tjänster utan bindningstid. Streamingtjänster som Netflix mfl. har banat väg för nya avtalstyper och erbjuder ofta avtal där abonnemanget förlängs automatiskt om det inte sägs upp.
Även på bredbandsmarknaden i Sverige har det vuxit fram många operatörer som erbjuder bredband utan bindningstid. Ofta handlar det om leverantörer i de öppna fibernäten, där det är hård konkurrens.
För bredbandstjänster via ADSL (via telejacket) eller via Kabel-TV är det är det ofta 12 månaders bindningstid, detta då en hårdvara (router) ofta är inkluderat i paketet.
Vi på Bredbandsval.se får ofta frågor från kunder där de vill ha hjälp med att hitta bredband utan bindningstid. Det kan finnas flera anledningar för konsumenten till att vilja har bredband utan bindningstid, exempelvis:
- Prova på en ny operatör utan att behöva var bunden i 12 månader.
- Nuvarande kontrakt på bostaden går ut om bara några månader.
- Man har en sommarbostad eller vinterbostad som man bara bor i ett par månader per år.
Kan du få bredband utan bindningstid? Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt som om du kan få bredband utan bindningstid. Vi jämför flertalet operatörer på din adress och du kan jämföra priser och erbjudanden. För varje erbjudande anger vi tydligt om det är med eller utan bindningstid.
När ska jag välja bredband utan bindningstid?
Om du vill ha maximal flexibilitet och möjligheten att byta leverantör när du vill, är bredband utan bindningstid ett bra val. Detta alternativ passar särskilt bra om du planerar att flytta, om du vill kunna ta del av nya kampanjer eller om du är osäker på vilken hastighet och tjänst som passar dig bäst på lång sikt.
Till skillnad från bredband med bindningstid kan du här byta abonnemang när du hittar en bättre deal, utan att behöva vänta tills ett avtal löper ut eller betala en uppsägningsavgift. Eftersom bredbandsleverantörer ofta konkurrerar med nya kampanjer och erbjudanden, ger ett obundet avtal dig möjligheten att alltid ha det bästa priset och den bästa tjänsten för dina behov.
Även om bredbandspriser generellt tenderar att stiga över tid, kan nya kampanjer och rabatter uppväga detta. Därför kan ett bredband utan bindningstid vara ett bra val om du vill ha friheten att anpassa ditt abonnemang efter marknadens bästa erbjudanden och kan tänka dig att byta leverantör beroende på de aktuella kampanjer som finns för tillfället.
För- och nackdelar med bindningstid
Som med alla saker kan man se det från två håll ;) Även om bindningstid klingar lite negativt hos många så finns det fördelar.
Fördelar med bindningstid:
- Garanterat pris under hela perioden. Operatören kan inte höja priset under perioden som du är bunden.
- Ofta inkluderar operatören en router som de kan räkna in när de vet att kunden kommer betala minst 12 månadsavgifter.
- Ofta riktigt bra kampanjer.
Nackdelar med bindningstid:
- Knuten till operatören under hela bindningstiden (ofta 12 månader, men 24 månaders bindningstid förekommer).
- Kan inte avbryta abonnemanget om man exempelvis flyttar. Du kan givetvis undersöka om operatören levererar på nya adressen och då flytta med ditt abonnemang. Kan också finns möjlighet att överlåta abonnemanget till nästa hushåll som flyttar in bostaden.
Tips! Om du inte hittar något fast bredband utan bindningstid på din adress kan du skaffa ett mobilt bredband utan bindningstid.