Så får man en bra internetuppkoppling
Uppdaterad
Fredrik Stark - specialist inom trådlös kommunikation, och som till vardags arbetar med WiFi, radiolänkar, mobila uppkopplingar och sensornätverk för att möjliggöra digitaliseringen av landsbygden - tipsar om hur man får en bra internetuppkoppling.
Det är inte ovanligt att konsumenter och företagare upplever att deras bredband fungerar dåligt, trots utlovade hastigheter, bäst WiFi eller vad nu bredbandleverantörerna lockar med.
Men var lugn, det är förmodligen varken operatörens fel eller din dator som håller på att ge upp! Här kommer tre tips som kommer att ge dig snabbt bredband, hela vägen till kontoret, TV-soffan eller gaminghörnan! Det handlar om att göra rätt val utifrån dina behov, istället för att jaga hastighet eller snyggast router.
Guide till att välja rätt bredband
På Bredbandsval.se kan du enkelt undersöka förutsättningar och hitta och välja rätt bredband på din adress. Men vad är egentligen rätt för dig? Ska du investera i fiber, behålla bredbandet via ADSL eller bredband via kabel-TV-uttaget eller satsa på mobilt bredband.
Se vilket bredband du kan få på din adress och beställ!
Investera i fiber om du kan
Fredriks rekommendation är tveklöst att investera i fiber om du har möjlighet! Att behålla en gammal ADSL-anslutning är en lösning som snart kommer att sluta fungera när operatörerna stänger ner kopparnätet och ADSL.
Mobilt bredband täcker enklare behov
Att enbart köra mobilt bredband är en lösning som kan fungera för enklare behov, men kan inte mäta sig med fiber, framförallt inte när det gäller tillgänglighet och kapacitet. Men det har sina fördelar när det gäller enkelhet och flexibiltet. Det är också saker på gång från operatörerna när det gäller så kallad FWA (Fixed Wireless Access) över 4G-näten. Det ger en ”fast” anslutning med obegränsad surf och någon form av garanti på hastighet, även om det är ett ganska stort intervall som räknas som godkänt.
5G-utbyggnaden har börjat nu!
5G-utbyggnaden har börjat komma igång i Sverige nu, men det kommer att dröja länge innan vi får se en yttäckning på den snabba delen av 5G, om det ens kommer att hända i hela landet.
Fredriks bedömning är att höga hastigheter på 5G, vilket använder mycket höga frekvenser (10-tals GHz), av rent praktiska och ekonomiska skäl inte kommer att byggas ut för yttäckning då det skulle kräva allt för många basstationer. Däremot kommer de flesta större städer att ha snabbt 5G inom några år, samtidigt som vi kommer att se industrier som bygger privata 5G nät för att lösa sina egna kommunikationsbehov.
En kombination av 4G och 5G kommer sedan att vara lösningen för mobila anslutningar i mindre tätbefolkade orter och på landsbygden. Kanske kommer vi att få se byalagskoncept där man bygger en egen 5G basstation på mindre orter där kommersiella aktörer inte väljer att bygga ut sina nät.
Frediks rekommendation
Så välj fiber om du har möjlighet, men se de mobila alternativen som bra komplement och vänta inte på att 5G ska lösa problemet! När fibern väl är på plats, ska du välja minst 100/100 Mbit/s då lägre hastigheter kommer att upplevas som långsamt om du t.ex jobbar hemifrån, samtidigt som familjen streamar film eller spelar onlinespel.
Använd nätverkskabel om du kan
Jo, du läste rätt! Även om Fredrik huvudsakligen jobbar med trådlös teknik, så är hans rekommendation att använda nätverkskabel från din router till datorer, TV-apparater och annan utrustning i så stor utsträckning som möjligt. Varför? Jo, det ger bäst hastighet och kortast svarstid, samtidigt som det gör att de enheter som verkligen behöver WiFi får tillgång till bättre prestanda i luften.
I ett flerfamiljshus eller lägenhet kan kabel vara lösningen om du upplever att ditt WiFi är långsamt. Förmodligen har både du och alla dina grannar en router med både 2.4GHz och 5GHz frekvensbanden påslagna, men eftersom det inte finns någon som hanterar vilka kanaler som används, så kommer prestandan på ditt Wi-Fi att variera kraftigt beroende på hur många andra som använder sina Wi-Fi.
Detta fenomen är inte heller ovanligt i kontorshotell, där hyresgästerna ofta köper egna anslutningar och där denna levereras med en router som har Wi-Fi aktiverat. Även här gör du alla andra och dig själv en tjänst att använda nätverkskabeln till din dator när du sitter på kontoret.
Om det finns ett WiFi gästnät i lokalerna, så stänger du lämpligen av ditt eget WiFi och använder gästnätverket om du skulle behöva uppkoppling när du inte sitter på kontoret. På så sätt minskar antalet SSID (läs accesspunkter eller kanaler) som slåss om frekvensutrymmet i luften och då kommer prestandan på de WiFi nät som verkligen används att bli betydligt bättre.
Alltså, använd nätverkskabel i så lång utsträckning som möjligt och använd WiFi när du verkligen behöver det.
Bygg ett stabilt WiFi nätverk
Då kommer vi till det största och mest debatterade området gällande bredband. Här finns hur mycket utrustning, tips och tricks som helst, men min rekommendation är att bygga enkelt, robust och stabilt, istället för att jaga högsta hastigheten eller snyggaste routern!
Stäng av WiFi-funktionen!
Det gör du genom att att först och främst stänga av Wi-Fi funktionen i den router som följde med ditt bredband! Varför? Jo, även om det finns en mängd olika lösningar med ”mesh” eller ”repeatrar” för att skicka Wi-Fi signalen vidare, så ska du även här använda kabel från din router och därefter sätta upp samverkande accesspunkter på lämpliga ställen i bostaden, kontoret eller fabrikslokalen! Det kommer att ge dig hög hastighet fram till varje accesspunkt och möjlighet att skapa bra WiFi täckning med separata kanaler där du behöver ditt WiFi!
En accesspunkt är enkelt beskrivet den enhet som skickar ut och tar emot radiosignalen för WiFi nätverket. De innehåller ingen routerfunktion eller switch, så därför behöver du först din router, kanske kompletterad med en extra switch för flera portar och sedan en valfri mängd accesspunkter.
Det finns en mängd olika fabrikat och prisklasser på accesspunkter, där Zyxel, Ubiquiti, Linksys och TP-Link kan nämnas för hem och semi-proffessionellt bruk. Sedan finns bland annat Cisco, Ruckus och HP Aruba för proffessionellt bruk.
Prisskillnaden är stor, upp till 10 gånger, men en Ubiquiti accesspunkt för ca tusenlappen styck är ett val som man inte blir besviken på i hemmet, kontoret eller den mindre fabrikslokalen. Dessa typer av accesspunkter kräver viss form av planering och konfigurering, så om du känner dig osäker på teknik så kan det vara bra att ta hjälp av en installatör som gör både den fysiska installationen och sätter igång allt så att det fungerar.
Avslutande tips
Slutligen några tips om kanaler och hastigheter på WiFi. Frekvensutrymmet är en delad resurs som inte går att trolla med.
- För att kunna få en bra uppkoppling på Wi-Fi behövs kanaler som är lediga eller i alla fall inte så högt belastade.
- På 2.4 GHz finns i praktiken bara 3 kanaler (1, 6, 11) tillgängliga i Sverige och där ska inte mer än 20MHz bandbredd användas. Framförallt då en högre bandbredd här stör de andra kanalerna och dessutom ger marginellt bättre hastighet.
- På 5GHz finns fler kanaler att tillgå, men även här bör du begränsa bandbredden för att inte störa andra och för att skapa en stabil uppkoppling. Här används med fördel 40MHz bandbredd, vilket ger en bra hastighet och tillåter relativt många kanaler totalt sett.