Täckningskarta för mobilabonnemang och mobilt bredband

Uppdaterad

täckningskarta exempel

När du bestämt dig för att skaffa mobilt bredband så är det viktigt att du väljer en internetleverantör som har bra täckning där du kommer befinna dig. Då kan det vara bra att titta på täckningskartor.

Här går vi igenom vad täckningskartor är, hur de fungerar, hur du använder dem, och länkar till operatörernas olika täckningskartor.

Vad är en täckningskarta?

En täckningskarta visar var en mobiloperatör har täckning för samtal och surf – både för mobiltelefoner och mobilt bredband. Kartan hjälper dig att se om du har bra möjlighet att ringa, surfa eller använda appar på en viss plats i Sverige.

Varför varierar täckningen?

Operatörerna bygger ut näten där flest människor bor, vilket betyder att täckningen oftast är bättre i städer och tätorter. I glesbygdsområden, som delar av Norrland och skärgården, kan täckningen vara sämre – särskilt om du använder mobilt bredband.

Så använder du täckningskartan

I täckningskartorna är det möjligt att filtrera och se täckningen för beroende på plats, användningsområde, enhet och mobilnät. I de flesta täckningskartor kan du:

  • Söka på en specifik plats eller adress.
  • Välja om du vill se täckning för samtal eller surf.
  • Filtrera på enhet (mobil, surfplatta, router).
  • Välja mobilnät: 2G (GSM),3G, 4G eller 5G.

Täckningsnivåer som visas

Täckningen i täckningskartan brukar delas in i tre nivåer:

  • Bastäckning: Här finns möjlighet att ringa, skicka meddelanden och surfa utomhus förutsatt att inte mottagningen dämpas av att telefonen till exempel ligger i en ficka eller i en väska.
  • God täckning: Här finns goda möjligheter att kunna ringa och surfa utomhus. Det går ofta även gå att ringa och surfa inomhus, särskilt om du står nära ett fönster. Täckningen kan försämras genom att ha telefonen till exempel i handen, fickan eller väskan.
  • Mycket god täckning: Här kan du sannolikt ringa och surfa både utomhus och inomhus. Inomhustäckningen påverkas dock av vilken typ av väggar, fönster och dörrar byggnaden har och även var i byggnaden du befinner dig.

Täckningskartor är ett bra verktyg för att välja rätt operatör – särskilt om du bor i ett område med ojämn täckning eller använder mobilt bredband i sommarstugan, på landet eller i husbilen.

Så görs en täckningskarta

Det som visas är en datorberäknad mobiltäckning. Information om täckning är endast vägledande och det går aldrig att garantera täckning på enskilda platser.

Beräkningen som görs av operatörerna tar hänsyn till många faktorer som kan påverka den verkliga täckningen och operatörernas mål är de ska kunna återge en så korrekt täckning som möjligt inom ett område.

Det finns flertalet faktorer som påverkar radiosignalen, exempelvis tät skog, berg och dalar, men också många samtidiga användare. Olika mobiltelefoner, modem och surfplattor skiljer sig åt, vilket också påverkar.

Möjligheten att ringa eller surfa inomhus påverkas av vilken typ av väggar, fönster och dörrar byggnaden har samt var i byggnaden du befinner dig.

Operatörernas täckningskartor

Telia täckningskarta

Täckningskarta Telia

Telenor täckningskarta

Täckningskarta Telenor

Tele2 täckningskarta

Täckningskarta Tele2

Comviq täckningskarta

Comviq är ett varumärke som tillhör Tele2 och använder Tele2s nät. Täckningskarta Comviq

Tre täckningskarta

Täckningskarta Tre

Täckningskarta Chili mobil

Chili mobil är en operatör som använder samma nät som Tre. Täckningskarta Chili mobil

Täckningskarta Vimla

Vimla är ett varumärke som tillhör Telenor och använder Telenors nät. Täckningskarta Vimla

Täckningskarta Halebop

Halebop är ett varumärke som tillhör Telia och använder Telias nät.Täckningskarta Halebop

Täckningskarta Hallon

Hallon är ett varumärke som tillhör Tre och använder Tres nät. Täckningskarta Hallon

När du i lugn och ro valt vilken operatör som har täckning ditt område kan du jämföra priser och datapotter via vår tjänst för mobilt bredband.