10 tips när du ska välja bredband och TV

Uppdaterad

tips och tricks

Under 2024 har inflationen visserligen mattats av, men priset på fast bredband har ökat betydligt och priset på TV-paket ligger fortfarande högt.

Många hushåll har redan vant sig vid att priserna ökat på bredband och TV under de senaste åren, och i kombination med tidigare pandemiåtgärder och ökat distansarbete har behovet av stabila internetuppkopplingar aldrig varit större. Men ett högre pris garanterar inte alltid bättre kvalitet – ofta kan man hitta ett mer fördelaktigt avtal om man är villig att se över sitt befintliga bredbandsavtal och överväga andra leverantörer.

Att byta bredband kan kännas komplicerat med tanke på bindningstider, potentiella installationskostnader och varierande tekniker och prisnivåer. Därför är det smart att vara medveten om vad som verkligen spelar roll när man väljer ett nytt bredband och TV-paket. För att underlätta processen och hjälpa dig undvika de vanligaste fallgroparna har vi på Bredbandsval.se, Sveriges största tjänst för att jämföra och teckna bredband, sammanställt en lista med 10 konkreta tips och råd som kan guida dig till bästa möjliga beslut.

Vare sig du letar efter hög hastighet för gaming och streaming, eller mer grundläggande paket för enklare internetanvändning, så kan dessa tips hjälpa dig att hitta rätt balans mellan pris och kvalitet.

Jämför bredbandsavtal regelbundet

Villkoren för bredband utan bindningstid kan förändras snabbt, och din "rabatt" kan försvinna, vilket kan leda till högre kostnader. Om du tidigare haft ett bredband med bindningstid som nu övergått till ett tillsvidareavtal, innebär det ofta ett högre pris. Genom att hålla koll och jämföra regelbundet kan du se till att inte betala mer än nödvändigt.

Undvik köp från telefon- och dörrförsäljare

Vid samtal eller besök från säljare har du begränsad tid att granska avtalsvillkoren och jämföra med andra erbjudanden. Be istället att få ringa tillbaka när du har haft tid att undersöka alternativen. Det ger dig en bättre överblick och minimerar risken att fatta impulsiva beslut.

Överväg bredband utan bindningstid för flexibilitet

Utan bindningstid har du frihet att byta leverantör om priserna stiger. Bindningstider har tidigare fungerat som prisgarantier, men utan bindningstid kan du aktivt följa prisutvecklingen och byta om kostnaderna ökar. Var dock redo att hålla koll på fakturor och eventuella prishöjningar.

Använd en opartisk jämförelsetjänst

Välj en jämförelsetjänst som inkluderar många olika internetleverantörer och är opartisk. Undvik tjänster som lyfter fram vissa företag på grund av sponsring – opartiska tjänster ger dig en rättvis och bred överblick över marknaden.

Byt till bästa erbjudandet direkt via jämförelsetjänsten

En bra jämförelsetjänst har priser som kpontrolleras i realtid och låter dig dessutom byta bredband direkt direkt via tjänsten. Detta säkerställer att du får rätt pris och att man undviker eventuella fel som kan uppstå när inte tjänsten har uppdaterad prisinformation och man klickar sig vidare från kampanjen till en operatör. Om tjänsten saknar möjlighet att beställa direkt riskerar du att få ett dyrare avtal med samma namn.

Kontrollera faktura och abonnemang regelbundet

Genom att granska din faktura och ditt abonnemang när du får den, vet du vad du betalar för, avtalsvillkoren och när avtalet löper ut. Det hjälper dig att hålla koll på eventuella förändringar och undvika oönskade överraskningar.

Välj digitala fakturor för att undvika extra avgifter

Pappersfakturor eller betalning via postgiro innebär ofta extra kostnader. Många leverantörer erbjuder e-faktura eller autogiro utan avgift, vilket också är smidigare. Genom att välja digitala alternativ kan du spara både tid och pengar.

Välj internethastighet utifrån dina behov

Många betalar för högre internethastighet än de faktiskt använder. Tänk igenom vilka aktiviteter som kräver högre hastigheter (som streaming eller online-gaming) och välj ett paket som passar din användning. Det kan ge en rejäl besparing om du går ner en nivå i hastighet utan att märka någon skillnad.

Kolla efter kampanjer och erbjudanden

Internetleverantörerna har ofta kampanjer med rabatter under en viss period. Dessa kan vara värda att utnyttja om du är redo att byta leverantör ofta. Se dock upp för villkor som gör att kostnaden ökar markant efter introduktionserbjudandet, och notera när rabatten löper ut.

Undersök vad som ingår i TV-paketet

TV-paket kan inkludera olika TV-kanaler och streamingtjänster. Om du inte behöver alla kanaler som ingår i ett större paket, välj ett mindre och komplettera med streamingtjänster som passar dig. Se även om det finns flexibla paket där du kan byta ut vissa kanaler.