Bredband: Så här fungerar det
Uppdaterad
Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband. Vad det är, vad det kostar, hur du väljer rätt typ av bredband, och hur du kan se vad det finns för bredband där du bor.
Bredband är en så vanlig term idag att den nästan blivit synonym med Internet. Men det är viktigt att komma ihåg att bredband bara är ett samlingsnamn för olika typer av snabba uppkopplingar mot Internet.
Läs vidare så kommer du få benkoll på bredband.
Vad är bredband?
Bredband (från engelskans broadband) är ett samlingsnamn för tekniker för snabb dataöverföring. Oftast syftar man på en snabb uppkoppling mot Internet, och det är ju det vi talar om här.
Med bredband kan du, utöver tillgång till Internet, få tillgång till en mängd digitala tjänster som IP-telefoni, TV, olika streamingtjänster som till exempel Netflix, och mycket mer. Fungerande bredband är dessutom en förutsättning för smarta hem.
Exakt var gränsen går för att en uppkoppling ska få kallas bredband flyttas allt eftersom tiden går och vi får bättre teknik på plats. Olika organisationer har dessutom lite olika definitioner för vad de betecknar som bredband, speciellt om du tittar internationellt. Allt från 0,5 Mbit/s (500 kbit/s) till 2 Mbit/s kan räknas som nedre gräns för vad som får kallas bredband beroende på vem du frågar.
Bredband i Sverige är dock generellt sett avsevärt snabbare än så. Den stora majoriteten av alla hushåll har tillgång till snabbt bredband, ofta 100 Mbit/s eller mer, beroende på typen av bredbandsuppkoppling.
I Sverige finns en rad internetleverantörer som tävlar om att leverera bredband och relaterade tjänster till hushållen, vilket är bra för dig som slutkonsument. När du vill jämföra olika bredbandsabonnemang har du ofta ett stort utbud att välja från.
Jämför bredband från olika internetleverantörer
Här kan du snabbt (och gratis) se vad du kan få för typ av bredbandsuppkoppling hemma. Jämför internetleverantörernas priser, hastigheter, typ av uppkoppling och få billigt bredband.
Olika typer av bredband
Man brukar skilja på fast bredband och mobilt bredband när man talar om access till internet.
- Fast bredband är fasta uppkopplingar till din bostad eller kontorslokal och inkluderar flera olika typer av infrastruktur och anslutningar.
- Mobilt bredband använder mobilnätet, normalt sett 4G-nätet, och är därför inte bundet till en specifik plats utan du kan använda det varsomhelst.
Ibland kan det vara svårt att veta vilket av dessa två alternativ som passar dina behov bäst. Se vår separata guide: Fast bredband eller mobilt bredband.
Låt oss gå igenom vilka olika typer av fast bredband det finns, för där finns det mycket att välja mellan.
Fast bredband
Fast bredband är alltså knutet till en specifik plats, ofta din bostad eller kontorslokal och involverar som namnet antyder en fast anslutning till internet via kabel. Det finns flera olika typer av fast bredband, med olika tekniker och hastigheter.
De vanligaste typerna av fast bredband i Sverige är uppkoppling via fiberoptisk kabel (fiber), via det fasta telefonnätet (ADSL och VDSL) eller via koaxialkabel (kabel-TV).
Bredband via fiber
Hastighet: 100 Mbit/s – 10 Gbit/s
När du har bredband via fiber sker dataöverföringen över fiberoptisk kabel. Det är den snabbaste och mest framtidssäkra typen av bredband idag. Läs mer om bredband via fiber.
Bredband via ADSL eller VDSL
Hastighet: Upp till 24 – 60 Mbit/s nedladdningshastighet (långsammare upp)
ADSL använder det fasta telefonnätet (det gamla kopparnätet) och kallas ibland för bredband via telejacket. Hastigheten beror på avståndet till närmaste telestation. Läs mer om bredband via ADSL.
Bredband via kabel-TV
Hastighet: 2 – 1200 Mbit/s
Den här typen av fast bredband använder kabel-TV-nätet och kallas ibland bredband via koax. Det är oftast ett snabbare alternativ än ADSL men långsammare än fiber. Läs om bredband via kabel-TV.
Andra typer av fast bredband
De tre typerna av bredband som vi nämnt här ovanför är tillsammans med mobilt bredband (via mobilnätet) de absolut vanligaste sätten att ansluta till internet, men de är långt ifrån de enda. Här listar vi några andra sätt du kan ansluta till exempel en bostad till internet:
- Bredband via satellit: Bredband där signalerna skickas via satellit i rymden och tas emot av en parabolantenn. Kallas därför ofta bredband via parabol.
- Bredband via radiolänk: Trådlös dataöverföringsteknik som innebär att data skickas via ett lokalt nätverk av master.
- Fast bredband via mobilnätet: Hybridlösning som kombinerar fast bredband, ofta via fiber, med mobilnätet. Kallas även Fixed Wireless Access (FWA).
Om du kan få bredband via fiber hemma så bör du dock välja det. Det tenderar att vara det snabbaste och mest stabila alternativet för fast internet, för att inte nämna det mest framtidssäkra.
Mobilt bredband
Mobilt bredband använder sig av mobilnätet och gör att du kan surfa över 3G, 4G och numera även 5G på flera platser i Sverige. Ofta använder du ett 4G-modem eller en 4G-router (även kallat mobil router) som du kan koppla upp dig mot.
Det är samma typ av internetuppkoppling som din mobiltelefon använder, vilket betyder att din anslutning inte är låst till din bostad utan kan användas var som helst.
Precis som med fast bredband så finns det i Sverige ett stort antal leverantörer att välja mellan, och de i sin tur har olika typer av abonnemang. Abonnemangen skiljer sig ofta åt baserat på till exempel hur stor surfpott du får med på köpet, och om modem eller router ingår.
Läs mer om mobilt bredband och hur du väljer ett abonnemang som passar dig.
Vilket bredband kan jag ha?
Bredband är adressberoende. Det betyder att vilket bredband du kan få, och vilket bredband som är bäst för dig, beror på var du ska använda bredbandsuppkopplingen och vilken typ av bredbandsnät (infrastruktur) som finns tillgängliga på adressen.
För att se vilket bredband du kan ha och vilka internetleverantörer som erbjuder bredband behöver man undersöka tillgängligheten på adressen. Bredbandsval.se gör det enkelt att söka hos alla leverantörer och jämföra bredband och beställa bästa bredbandet direkt.
Se vilket bredband du kan få på din adress!
Se vad du kan ha för bredband hemma och vilka internetleverantörer som erbjuder Internet.
Hur snabbt bredband behöver man?
Hur snabbt bredband man faktiskt behöver beror på en rad faktorer.
- Vad använder du Internet till?
- Hur många är ni som delar på internetanslutningen?
- Hur många enheter anslutna till Internet har ni?
Till exempel, är ni flera som kommer surfa, kolla på TV, streama Netflix eller YouTube samtidigt på olika enheter? Arbetar du hemifrån och behöver ett extra snabbt internet på grund av ditt jobb?
Tänk även på att de enheter du har uppkopplade mot internet rutinmässigt gör saker i bakgrunden som att ladda ner uppdateringar av operativsystem, mjukvaror, och andra saker som att ladda upp backuper till molnet.
Det beror alltså på dina behov och hur många ni är.
För de flesta hushåll räcker 100 Mbit/s bra för grundbehov och typiskt internetanvändande, även om det naturligtvis varierar. Det är idag ett vanligt startpaket för bredband via fiber. Ibland räcker det med ett långsammare abonnemang, ibland kan ett snabbare krävas.
Om kostnaden inte spelar så stor roll kan man generellt säga att ju snabbare internet, desto bättre upplevelse och färre begränsningar i vad du kan göra.
Läs mer om vad som kan vara bra att tänka på angående hur snabbt bredband du behöver.
Hur snabbt bredband kan jag få?
Hur snabbt bredband man kan få beror helt och hållet på utbudet på den specifika adressen. Är du uppkopplad mot ett stadsnät och har fiber? Eller är det internet via kabel-TV eller ADSL som gäller? Vilka internetleverantörer finns där du bor?
Beroende på teknik så kan du ha tillgång till internet som är allt från ett par Mbit/s upp till fantastiskt snabba 10 Gbit/s (10 000 Mbit/s).
Du kan enkelt se vad för typer av bredband och vilka leverantörer som finns tillgängliga där du bor genom att skriva in din adress här:
Se utbudet av bredband där du bor
Vad kostar bredband?
Kostnaden för bredband beror på var du bor och vilka internetleverantörer du har tillgång till, så det är svårt att ge ett generellt svar på vad bredband kostar i månaden. Dessutom så är det vanligt att internetleverantörerna har olika kampanjer och erbjudanden som varierar över tid.
Det är alltså enklare sagt än gjort att svara på den frågan, vilket var en av huvudorsakerna till att vi skapade Bredbandsval för några år sedan. Det var helt enkelt för svårt att få översikt när man ville byta eller skaffa nytt bredband.
Åtta miljoner sökningar senare så kan vi konstatera att det inte bara var vi som tyckte det var ett problem. :)
Här på Bredbandsval kan du enkelt och gratis jämföra priser och se vilka alternativ för bredband du har på din specifika adress. Vi har till och med gjort det enklare att byta och beställa bredband när du hittat ett alternativ du gillar.
Hitta billigt bredband
Sök på din adress jämför erbjudanden som du kan välja.
Att svara på vilket bredband som är bäst är svårt. Allt handlar om vilka förutsättningar som finns på adressen och vad man har för behov. En sak är dock säker – rätt val kan spara dig tusenlappar varje år.