Vad är VPN, och hur fungerar det?
Uppdaterad
När du ansluter din mobil, surfplatta eller dator till öppna trådlösa nätverk kan trafiken lätt spåras. Din IP-adress avslöjar exempelvis var i världen du befinner dig, vilket gör att exempelvis webbplatser och streamingtjänster kan stoppa dig från att komma åt vissa geografiskt begränsade tjänster. Detta, och mycket annat går att lösa med hjälp av ett VPN.
Här går vi igenom allt du behöver veta om VPN. Vad är VPN? Hur fungerar VPN? Varför ska man använda ett VPN? Vilka VPN-tjänster finns att välja bland på marknaden, och är det lagligt?
Vad är VPN?
VPN är en förkortning av Virtual Private Network och översätts rakt från engelska till “virtuellt privat nätverk”. Ett VPN skapar en säker anslutning och dataförbindelse (ibland även kallat “tunnel”) mellan din uppkopplade enhet och en VPN-server. Med en VPN-uppkoppling krypteras datatrafiken mellan enheten och servern vilket bl.a. medför att din IP-adress skyddas.
Hur fungerar VPN?
Det kan låta komplicerat, men i praktiken innebär en VPN-uppkoppling att klienten (din enhet) ansluter till en VPN-server innan du surfar ut på internet. För att ansluta till ett virtuellt privat nätverk krävs alltså en server och en klient.
Genom att logga in och autentisera din enhet mot en VPN-server skapas en säker anslutning, även kallad tunnel, för din dataförbindelse. Denna tunnel, eller VPN-tunnel som man också brukar benämna det, säkerställer att all data som skickas och tas emot mellan klienten och servern krypteras. Detta gör att endast sändare och mottagare kan se data som skickas.
Eftersom trafiken går via en extern server ändras och döljs din IP-adress vilket medför att din identitet på internet skyddas, samtidigt som säkerheten stärks.
Eftersom du kan koppla upp dig mot en VPN-server var som helst i världen, förutsatt att du har en internetuppkoppling, har VPN-tjänster blivit populära bland privatpersoner, exempelvis för att möjliggöra användandet av appar, webbplatser och streamingtjänster som är geoblockerade.
Skaffa bästa bredbandet på din adress!
Varför ska man använda ett VPN?
VPN-lösningar utvecklades ursprungligen för att skapa säkra anslutningar och möjliggöra åtkomst till lokala nätverk, exempelvis ett företags jobbnätverk. Med uppkoppling mot företagets VPN kan man ges tillgång till företagsinterna program och verktyg som annars endast kan användas när man på arbetsplatsen.
VPN används av flera anledningar men nedan följer några vanliga exempel på varför man använder ett VPN:
-
Dölja sin IP-adress och skydda sin integritet: Eftersom VPN-uppkopplingen krypterar din trafik och döljer din IP-adress kan ingen annan än du och den som har tillgång till servern se de data du skickar eller tar emot via din internetanslutning. Du slipper exempelvis de annonsörer som sparar din geoposition och ditt användande med hjälp av cookies för att skapa en profil för riktad marknadsföring.
-
Möjliggöra distansarbete och åtkomst till företagsnätverk: Många företag väljer att sätta upp en VPN-anslutningar för sina anställda. Dels för att öka cybersäkerheten och minska risken för intrång i företagsnätet men även för att möjliggöra tillgång till företagets interna system och information med en anslutning till internet som om den anställda befann sig på kontoret.
-
Möjliggöra studier på distans och åtkomst till kurs- och utbildningsmaterial: Det är inte ovanligt att skolor och universitet upprättar VPN-anslutningar för att ge studenter och anställda tillgång tjänster som ligger på skolan eller universitetets server.
-
Komma åt blockerat innehåll i utlandet: Kanske har du någon gång försökt streama SVT Play när du varit utomlands och möts av meddelandet “Programmet kan bara ses i Sverige”? Möjligheten, eller snarare begränsningen, att komma åt tjänster och innehåll på internet i andra länder (s.k. geoblockering) har varit ett debatterat område, inte minst på EU-nivå. För att undanröja detta hinder införde EU den 27 februari 2018 en förordning om geoblockering som ska förbjuda “omotiverad geoblockering inom EU”. Om du däremot befinner dig utanför EUs gränser eller vill komma åt innehåll som är kopplat till internationella rättigheter, exempelvis streama Allsvensk fotboll i utlandet, kan du förhindras åtkomst till tjänsteutbudet. Med en VPN-lösning kan du koppla upp dig mot det land innehållet finns tillgängligt och kringgå dessa geografiska begränsningar.
-
Ökad säkerhet på offentliga WiFi-nätverk: Varje gång du ansluter till ett WiFi-nätverk tar du en liten säkerhetsrisk. WiFi-nätverk är vanligtvis mycket lätta att spåra och denna risk undviker du alltså genom att använda en VPN-anslutning. Eftersom data mellan din enhet och VPN-servern krypteras blir det svårt, för att inte säga omöjligt, för hackare att se eller använda de data du skickar och tar emot. Med VPN är du därmed mycket säkrare på nätet.
-
Bubblare – Hitta bättre priser online: Förutom att VPN kan användas för att komma runt geoblockeringar för att få tillgång till innehåll kan ett VPN i vissa fall faktiskt hjälpa dig att spara pengar(!). Anledningen till detta är att det ibland finns prisskillnader mellan tjänster beroende på var du befinner dig. Ett exempel där du kan spara pengar är vanligtvis vid köp av flygbiljetter. När flygbolagen sätter priser online kan exempelvis information om var du befinner dig, om du sökt på ett resmål tidigare och vald destination påverka prisbilden. Genom att använda en VPN-tjänst och välja ett annat land finns möjlighet att spara pengar.
Hur fungerar en VPN-tjänst?
Att ladda ner och konfigurera en VPN-tjänst är ofta mycket enkelt. Ett VPN-program kan laddas ner som en app till din mobiltelefon (t.ex. iPhone, Android) eller surfplatta eller som ett program till din dator. När du använder en VPN-tjänst kan du ofta välja att ansluta din enhet till en rad olika servers med placering i olika länder beroende på ditt behov.
Vilket VPN-program ska jag välja?
Idag finns det ett flertal väletablerade VPN-program och appar på marknaden. Tjänsterna fungerar i stort på samma sätt men har lite olika utseenden samt styrkor och svagheter avseende exempelvis serverutbyggnad, stabilitet, snabbhet, säkerhet, support och antal enheter som kan anslutas.
Vilket VPN-program som är bäst för dig beror på vad du ska använda VPN till och vad du är beredd att betala för tjänsten.
**Tips: Många VPN-tjänster erbjuder gratis testperioder. Om du vill kan du testa några olika VPN-program gratis för att se vilken tjänst som passar dina behov.
5 populära VPN-program
Det har gjorts en rad tester av olika VPN-tjänster, program och appar för att slå fast vilken VPN-tjänst som är “bäst i test”. Eftersom tjänsterna utvecklas med ny funktionalitet försvåras jämförelser. Här har vi listat fem av de mest populära VPN-tjänsterna;
För dig som verkligen värderar integritet och gärna använder en svensk VPN-tjänst rekommenderar vi Mullvad VPN. Mullvad VPN är en gedigen VPN-tjänst som kostar € 5 per månad.
Vad kostar VPN?
VPN-programmen säljs nästan uteslutande som prenumerationer och priserna brukar ligga på mellan 20 till 80 kronor per månad. De flesta VPN-tjänsterna har en 30-dagars "pengarna-tillbaka-garanti" om du inte skulle bli nöjd.
Gratis VPN-tjänster
Det finns ett flertal gratis VPN-tjänster på marknaden. Innan du väljer ett gratisprogram före en betald VPN-tjänst kan det vara bra att tänka på vad du ska använda VPN till. Ofta finns det en anledning till att VPN-programmet är gratis och du kan räkna med att serverutbyggnad, stabilitet, snabbhet, säkerhet, support och antal enheter som kan anslutas inte kommer vara i paritet med en betald VPN-tjänst.
Gratis VPN innebär alltså i praktiken nästan alltid en viss "kostnad", oavsett om det är tiden du får lägga på att se annonser, insamling av din data eller genom begränsning av VPN-tjänstens funktionalitet. Med tanke på att kostnaderna för en betald VPN-tjänst inte är så höga kan det därför vara värt att betala en slant.
Här listar vi i alla fall tre VPN-tjänster som är gratis, eller erbjuder gratisversioner av sitt VPN-program:
- VPN Book (Erbjuder gratisversion).
- Tunnelbear (Erbjuder gratisversion).
- Tunnelblick (Gratis OpenVPN för MacOS).
Är VPN lagligt?
När man förstår vad ett VPN kan göra är det naturligt att man ställer sig frågan om det egentligen är lagligt att använda en VPN-tjänst. VPN-tjänsterna är omdebatterade och flera streamingtjänster som erbjuder exklusivt innehåll blockerar fortfarande många VPN-tjänster.
Det enklaste svaret på frågan är dock att själva användningen av VPN i sig är laglig i de flesta länder så länge du inte använder ditt VPN för att göra något olagligt.
OBS! Även om VPN är lagligt i de flesta länder så finns det undantag. Länder med sträng censur tillåter inte VPN då det i praktiken gör reglerna kring censur verkningslösa.