Vad är WPS, och hur fungerar det?

Uppdaterad

WPS-knapp på en WIFI-routers baksida.

Många WiFi-routers är utrustade med WPS. WPS-knappen gör att man med ett knapptryck slipper krånglig setup och konfiguration när man vill koppla upp nya enheter på det trådlösa nätverket.

Här förklarar vi vad WPS står för, och hur WPS-knappen fungerar. Vi går även igenom nackdelar med att använda WPS och hur man gör för att inaktivera funktionen.

Vad är WPS och vad betyder det?

WPS, förkortning för WiFi Protected Setup, är en anslutningsstandard som finns i många WiFi-routers. WPS-knappen togs fram av Wi-Fi Alliance 2006 för att göra det enklare att ansluta enheter till WiFi. Genom att tillåta användare att ansluta till nätverket med hjälp av en enkel knapptryckning på routern slipper man krångliga inloggningar och långa lösenord. Det är dock viktigt att vara medveten om att det finns vissa risker med att använda WPS-knappen.

Hur fungerar WPS?

För att kunna ansluta till ett WiFi-nätverk behöver man känna till namnet på WiFi-nätverket (SSID) man vill ansluta till samt lösenordet (WPA-PSK-nyckel). Denna information finns ofta på routerns bak- eller undersida och namnen och lösenorden är av säkerhetsskäl ofta långa och krångliga. Ibland krävs till och med obekvämt krypande på golvet, vilket gör att anslutningsprocessen tar tid.

För att göra det enklare att koppla upp sig på nätverket är många routers och accesspunkter utrustade med en WPS-knapp. WPS fungerar ungefär som när man parar ihop en Bluetooth-enhet med en telefon eller dator, vilket gör att man slipper leta upp lösenordet till WiFi-nätverket.

Anslut till WiFi med WPS

Beroende på router och enhet kan WPS-funktionen variera något. På de flesta routers finns dock en WPS-knapp, eller en infälld knapp (i ett hål) som man trycker på för att påbörja konfigurationen.

  1. Tryck på WPS-knappen på routern. På vissa modeller indikerar en blinkning från en gul eller orange lampa att routern börjat söka efter en enhet som vill ansluta.
  2. Leta upp namnet på det trådlösa nätverket (SSID) under WiFi-inställningarna på den enhet man vill ansluta. Oftast sker anslutningen utan att man behöver ange ett lösenord.

Vissa äldre routrar kan kräva att man anger en PIN-kod på den enhet man vill koppla upp, medan nyare modeller är utrustade med Near Field Communication (NFC), vilket gör att det räcka att ha enheten (exempelvis datorn eller mobiltelefonen) i närheten av routern för att de ska kopplas ihop snabbt.

Fördelar med WPS

Givet att man har en router med WPS, och att man vet hur den fungerar, så finns det en rad fördelar jämfört med en manuell installation.

  • Enkelt: Att sätta upp ett nätverk är relativt enkelt även utan WPS även om de flesta routrar och nätverk kräver att man anger långa lösenord för att ansluta till WiFi. Med WPS trycker man helt enkelt på en knapp för att bli uppkopplad på några sekunder. Det är mycket enklare än att behöva skriva in långa lösenord. Är man nybörjare är WPS perfekt.
  • Snabbt: Försöker du lägga till flera enheter i ditt nätverk? Tryck på WPS-knappen och du är bra för allt från din PC till din smartphone eller smart-TV.

Nackdelar med WPS

WPS är ett mycket enkelt sätt att snabbt sätta upp ett hemnätverk, men det är inte perfekt. Den främsta nackdelen är egentligen säkerheten. Även om det kan kännas osannolikt att man ska att falla offer för en cyberattack är det viktigt att känna till WPS begränsningar.

  • Vem som helst kan aktivera den: Alla som har fysisk åtkomst till en router med WPS-knapp kan enkelt aktivera WPS och koppla upp sig på det trådlösa nätverket.
  • Fungerar inte med WEP säkerhetsprotokoll: Även om WEP är det äldsta säkerhetsprotokollet finns det fortfarande en del äldre enheter som inte har stöd för de nyare och mer säkra säkerhetsprotokollen, WPA och WPA2. Eftersom WEP inte fungerar med WPS bidrar det till sämre skydd av WiFi-nätverket.

Ska man använda WPS?

Om man är orolig för säkerheten så är WPS inte att rekommendera. WPS är dock fortfarande väldigt användbart för många användare. Det sparar tid och krångel då man slipper långa lösenord för att ansluta till nätverket och det är perfekt för nybörjare som inte är särskilt erfarna inom hemnätverk.

Hur man än väljer att göra är det smart att inaktivera WPS när man kopplat upp sig på det trådlösa nätverket. Detta då det minskar risken för att någon obehörig ska kunna komma åt nätverket.

Inaktivera WPS

Om man vill inaktivera WPS-funktionen så kan man göra det genom att logga in på routern och ändra konfigurationen. Om det inte är tydligt hur man inaktiverar WPS i routerns inställningar finns det oftast tydliga instruktioner i routerns bruksanvisning. Tänk på att när man stänger av WPS så kommer de enheter som varit anslutna till routern inte längre ha internetåtkomst. För att ansluta igen behöver man konfigurera WPA eller WPA2 på dina enheter.