Så surfar du säkert på internet – 7 tips
Uppdaterad
Man vill såklart surfa säkert, men ibland kan det vara svårt att göra avvägningen mellan smidighet och tid å ena sidan, och säkerhet å andra. Vi på Bredbandsval.se vill dra vårt strå till stacken och har därför samlat sju handfasta tips på hur du kan skydda dig mot identitetsstöld, bedrägerier eller hacker-attacker etc. på nätet.
De flesta av oss är på Internet varje dag och är då samtidigt exponerade mot diverse hot på nätet. Det handlar om bland annat virus och skadeprogram som ofta försöker komma åt känslig information om dig. Här har vi samlat sju handfasta tips på hur du kan skydda dig mot identitetsstöld, bedrägerier eller hacker-attacker etc. på nätet.
1. Uppdatera mjukvara
När mjukvarubolagen upptäcker säkerhetshål släpper bolagen nya versioner av sin mjukvara. Ha därför för vana att alltid uppdatera till senaste versionerna av alla mjukvaror om du blir föreslagen det på din telefon eller din dator.
Gå igenom telefon, dator, läsplattor etc. och se till så att du har de senaste programuppdateringarna installerade.
2. Använd unika lösenord till olika tjänster
Detta är ju lättare sagt än gjort, men skapa olika och komplicerade lösenord till olika tjänster. Använd gärna kombinationer av olika bokstäver och siffror. Tillåts det också att använda andra tecken så gör gärna det och kombinera versaler och gemener. Sjukt svårt att komma ihåg, men försök att hitta på någon minnesregel eller liknande.
Tips! Läs mer om vikten av att ha säkra lösenord och hur du skaffar ett i vår artikel om säkra lösenord.
3. Skaffa ID-skydd
ID-skydd innebär en online-bevakning av dina personuppgifter, inloggningsuppgifter och e-postadress. Du får larm via sms, e-post eller telefon om dina uppgifter riskeras att användas i bedrägerisyfte och/eller finns tillgängliga på fel ställen på internet.
Jämför och beställ bredband på din adress!
Spärra obehörig adressändring
Med Skatteverkets e-tjänst "Spärra obehörig adressändring" kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. När spärren är aktiverad kan adressändringar (Flyttanmälan eller Särskild postadress) endast godkännas med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänst.
4. Logga ut från enheter
Ha för vana att alltid logga ut direkt efter att du använt exempelvis sociala medier på delade enheter, såsom på kontoret eller i skolan. Har du bott på hotell och lånat en dator så ska du också se till att logga ut.
5. Undvik publika WiFi hotspots
På många kaféer, flygplatser, blibliotek, hotell och andra allmänna ytor finns idag publika trådlösa nätverk som syftar till att ge enkel internetåtkomst, så kallade WiFi hotspots. Det kan såklart vara väldigt lockande att surfa gratis och slippa att använda dattapotten på mobilen.
Problemet med dessa är att de inte alltid är krypterade och då kan informationen fångas upp av otillbörliga personer. Om möjligt, använd din mobildata (internetdelning) istället om du exempelvis ska skicka känslig e-post.
Jämför och beställ bredband på din adress!
6. Skaffa ett säkerhetspaket
Säkerhetspaketen innehåller ofta både antivirus och brandvägg och skyddar då din dator vi internetanvändning. Det finns olika avancerade säkerhetspaket men också gratisversioner som ger ett grundskydd – använd åtminstone ett sådant.
7. Använd back-up
Att bara lagra viktig information på ett ställe är ingen bra ide. Använd molnlagring eller annan backup för att lagra undan foton, känsliga dokument eller annan information du absolut inte vill bli av med.