Föräldrakontroll på internet

Uppdaterad

flicka med iPad

Internetanvändandet kryper allt längre ner i åldrarna och barn spenderar mer och mer tid framför skärmar. Som förälder, eller ansvarig vuxen, kan det ibland vara svårt att ha koll på barnens internetvanor och användande.

I denna guide ger vi några tips på hur du kan få kontroll över barnens skärmtid, både för att sätta gränser och för att öka ditt barns säkerhet online, med hjälp av det som kallas “föräldrakontroll”.

Vi tipsar bland annat om hur du enkelt kan kontrollera tillgången till hemmets WiFi, blockera vissa utvalda hemsidor, och hur du sätter en gräns för skärmtiden på dina barns enheter.

Vad är föräldrakontroll?

Föräldrakontroll är ett samlingsnamn för de funktioner och verktyg som produkter (t.ex. routers och mobiltelefoner) och tjänster ger föräldrar för att hantera barns internetanvändning och säkerhet online. Funktionerna för föräldrakontroll varierar beroende på produkt och tjänst men handlar ofta om att få ökad insyn och sätta begränsningar för när, vad, och hur enheter och internet används. Föräldrakontroll ger bland annat föräldern möjlighet att;

  • Sätta regler för när den trådlösa åtkomsten till internet (WiFi) ska vara tillgängligt för barnet.
  • Planera och kontrollera skärmtid och därmed barnets tillgång till en enhet.
  • Blockera innehåll olämpligt för barn såsom specifika webbplatser, appar och tjänster.
  • Sätta kommunikationsgränser (för telefon, sms, Facetime).
  • Få insyn i barnets internetaktivitet och besökta hemsidor.

Många enheter, såsom mobiltelefoner och paddor, har i regel inbyggda funktioner för föräldrakontroll men det finns även kompletterande tjänster och inte minst appar med mer funktionalitet.


Skärmkontroll iOS


Onlinesäkerhet för barn

Internet är på många sätt fantastiskt kraftfullt, på gott och ont. Förutom det faktum att det lätt slukar väldigt mycket tid (som egentligen kanske borde läggas på annat) så kan själva innehållet vi konsumerar vara skadligt. Bara någon googling, eller YouTube-video bort går det att hitta väldigt mycket olämpligt innehåll – inte minst för barn. För att inte tala om diskussioner som kan spåra ur i diverse forum och kommentarsfält på sociala medier.

Ibland önskar man nästan att någon hade infört ett “internetkörkort” innan internetanvändandet exploderade så som det gjorde i slutet på 1990-talet. Men eftersom det inte finns kommer alla föräldrar förr eller senare att ställas inför frågan – hur kan jag skydda mitt barn online?

Tips innan du börjar med föräldrakontroll

Att vara förälder kan ibland kännas nog så utmanande som det är. Att vara det vår digitala tidsålder ställer om möjligt ännu större krav på föräldraskapet. Men innan du slänger dig över alla verktyg och tjänster för att begränsa ditt barns internetanvändande kan det vara en god idé att vara proaktiv och ha ett öppet samtal med ditt barn.

Ett tips är att gå igenom förutsättningarna för barnets internetanvändande, och på så sätt utbilda ditt barn om skärmtid och internetsäkerhet. Självklart är barnets ålder och mognadsnivå avgörande för vad du bör ta upp i ett sådant samtal. I vissa fall kanske dina barn kan mer om internet än du, men då kan det kanske räcka med att påminna om vissa saker.

Exempel på områden att ta upp och diskutera med ditt barn;

  • Personlig information: Tänk på att aldrig lämna ut någon personlig information på internet innan du har pratat med dina föräldrar. Exempel på känslig information är namn, adress, telefonnummer med mera.
  • Lösenord: Även om du har vänner som du litar på ska du aldrig avslöja dina lösenord med någon.
  • Kommentarer och meddelanden: Ha som regel att du aldrig skriver saker som du inte skulle kunna stå för eller säga till en person öga mot öga. Om du eller dina vänner har fått motta otrevliga, konstiga eller olämpliga meddelanden eller kommentarer – berätta det direkt.
  • Bilder: Var försiktig med vilka bilder du delar eller laddar upp på internet. Om du är osäker på om du ska skicka eller dela ett foto så ska du troligen avstå.
  • Chattar och samtal: Prata inte med människor som du inte känner och stäm absolut inte träff med någon du bara har träffat på internet och inte känner.

Något som gäller barnuppfostran generellt, men som kanske är extra viktigt när vi spenderar mer och mer tid online, är att uppmuntra öppenhet och dialog. Var noga med att förklara att barnet inte behöver hemlighålla något. Uppmuntra ditt barn att berätta om de upplevt något som gör dom obekväma online och diskutera hur det kan undvikas i framtiden.

Dela med dig om dina egna personliga upplevelser och tankar – sannolikheten att ditt barn delar med sig om sina erfarenheter kan öka om du delar med dig och ger tips som kan skapa goda vanor.

Så skyddar du ditt barn på internet

Det finns som vi tidigare nämnt flera verktyg och tjänster som hjälper dig att dels minska sitt barns skärmtid och stillasittande, men även att skydda barnet från webbplatser, appar och olämpligt innehåll. Nedan listar vi några exempel.

Bredbandsleverantörer och föräldrakontroll

Många bredbandsleverantörer (exempelvis Telia och Tele2) erbjuder idag någon form av föräldrakontroll, antingen via leverantörens egen app eller som inloggad på hemsidan.

På så sätt kan du konfigurera ditt bredband och sätta filter och blockering av olämpliga webbplatser och tjänster som är kända för att sprida virus. Passa på att konfigurera dina inställningar i samband med att du byter bredband!

Enheter

  • iPhone och iPad: Du som använder en iOS-enhet kan gå in under “Inställningar” i din iPhone-meny och välj “Skärmtid”. Där kan du begränsa appar och ställa in skärmfri tid. Om barnet har en egen telefon kan du välja “Ställ in skärmtid för familjen” och skapa ett barnkonto.
  • Android-enheter: Sök efter Google Family Link på Google Play för att komma igång.Ställ in kontroller och skärmtidsgränser från din enhet.

Router och WiFi

De flesta moderna WiFi-routers har gränssnitt för att logga in och konfigurera WiFi-access på nätverksnivå, både vad gäller tidsbegränsning och innehållsfilter (vilka hemsidor som ska vara tillgängliga).

Webbläsare och tjänster

  • YouTube: Med säkerhetsläget på YouTube är det möjligt att exempelvis blockera olämpligt innehåll. Gå till “Inställningar” och klicka på ”Begränsat läge” (eller “Restricted mode” för den med engelskt språk) för att aktivera eller inaktivera funktionen. Tänk på att den inte är 100% tillförlitlig.
  • Google: Med Googles SafeSearch-funktion kan du välja att filtrera bort exempelvis sexuellt innehåll från Googles sökresultat. Gå till dina inställningar om du är inloggad eller googla “SafeSearch” för att ställa in den.
  • Sociala medier: Såväl Facebook, Instagram som TikTok har sekretessinställningar där man kan se barnets aktivitet och även ställa in vilken information som ska visas för vem. Gå till inställningarna för barnets konto på sociala medier och justera sekretessinställningarna.

Program och appar

Det finns tiotals tjänster på marknaden som specialiserat sig på att utveckla avancerade verktyg för föräldrakontroll. Nedan listar vi tre av de tjänster, med lite olika inriktning, som ofta lyfts fram som marknadsledare inom föräldrakontroll.

  1. Qustodio: Få bättre insyn i ditt barns onlinebeteende. Qustodio har bl.a. omfattande verktyg för föräldrakontroll med geo-lokalisering av enheter, verktyg för webbfiltrering, blockering av domäner och skärmtid. Har stöd för Windows, macOS, Android, iOS och Kindle.
  2. Bark: Skydda ditt barn på sociala medier. Verktyg för föräldrakontroll av text i sociala medier samt verktyg för webbfiltrering och blockering av domäner. Stödjer Windows, macOS, Android, iOS och Kindle Fire
  3. NetNanny: När skärmtid är ett verkligt problem. Avancerade verktyg för att skärmtid gör det lätt att justera scheman per dag samt under vilka perioder man ska kunna komma åt internet. Fungerar tillsammans med Windows, macOS, Android, iOS, Amazon Fire Tablet och Chrome.