WiFi utomhus – så kommer du igång

Uppdaterad

guide wow utomhus

I takt med att vi blir alltmer uppkopplade i vår vardag och jobbar mer och mer hemifrån växer behovet av ett stabilt och snabbt WiFi på allt fler ställen. WiFi i hemmet är sen gammalt, men hur får man egentligen bra WiFi-täckning utomhus?

Här går vi igenom hur man kan få bättre WiFi utomhus, och vad man kan göra för att brygga sitt nätverk för att få WiFi-täckning i gästhuset eller andra byggnader på tomten.

Bättre WiFi-täckning i trädgården

Ett vanligt misstag i jakten på bra täckning utomhus är att man byter antennerna på hemmets router. Det är dock inget som rekommenderas. För att få bättre trådlös surf via WiFi i din trädgård behöver du istället komplettera routern med en accesspunkt, eller WiFi-förstärkare, som förstärker din WiFi.

Det viktigaste att tänka på när du väljer WiFi-förstärkare för trädgården är att det är anpassat för utomhusbruk, och därmed vädertålig– samt att det ger tillräcklig räckvidd.

Det finns många bra WiFi-förstärkare på marknaden men de flesta är anpassade för hemmet och det är långt ifrån alla som tål väta, damm och varierande temperatur. Om du vill hitta en hållbar lösning som ger dig stabil uppkoppling i hela trädgården bör du alltså satsa på att skaffa en väderresistent WiFi-förstärkare.

Dessa hittar du oftast genom att lägga till nyckelordet “outdoor” i din sökning på extender, eller helt enkelt googla “WiFi extender outdoor”. Om det inte framgår om den WiFi-förstärkare du tittar på är anpassad för utomhusbruk kan man även leta efter termer som “Robust design” i produktspecifikationen.

Bygg ut mesh-system

Om du redan har ett mesh-system, eller om du planerar att skaffa ett, kan det hända att det räcker för att få WiFi-täckning på tomten. Om din trädgård inte är enorm så kan det räcka med att bygga ut Mesh-nätverket med en eller ett par enheter.

Tänk på att kontrollera om hårdvaran är väderresistent. Ifall de inte tål väder och vind behöver du tänka till kring placeringen och placera dem i närheten av fönster åt det håll du vill få täckning för att även få täckning utomhus. Detta är dock inte alltid en lika bra lösning som en väderresistent WiFi-förstärkare.

Så väljer du rätt WiFi-förstärkare utomhus

För några år sedan var det nästintill omöjligt att hitta en WiFi-förstärkare för privat utomhusbruk, i alla fall till ett rimligt pris. Detta då de främst tillverkades för parker, företag och skolor. På senare tid har dock utbudet av accesspunkter för privat utomhusbruk ökat. Här följer några tips på vad du ska tänka på när du väljer Wi-Fi-förstärkare för utomhusbruk:

  • Scanna av marknaden: Priserna på Wi-Fi-förstärkare varierar en del. Sätt en budget och kolla runt bland de tillverkare som erbjuder WiFi-förstärkare för utomhusbruk. Exempel på tillverkare som gör det är Netgear, Ubiquiti, EnGenius och Hawking.

  • Kontrollera routerkompatibilitet: Mycket har hänt på routermarknaden den senaste tiden och nya modeller är ofta av standard 802.11ac (WiFi 5) eller 802.11ax (WiFi 6). Även om de flesta accesspunkter som tillverkas är bakåtkompatibla och därmed fungerar bra med de flesta trådlösa nätverksstandars är det viktigt att du säkerställer att din router fungerar tillsammans med Wi-Fi-förstärkaren. Detta framgår av produktspecifikationen och den angivna trådlösa nätverksstandarden.

  • Kontrollera IP-kod och min-/ maxtemperatur: Beroende på var i landet du bor och var i trädgården du tänkt placera förstärkaren så är robusthet och väderresistens såklart avgörande. Det finns flera sätt att ange väderresistens och olika e-handlare gör det på olika sätt. IP-kod (Ingress Protection Code) beskriver hur bra enheten står emot damm och vatten. Om du bor norröver, eller i en del av landet med stora temperaturväxlingar, är det även viktigt att se till så att enheten klarar de temperatursvängningar som den kan komma att utsättas för.

WiFi-täckning i gästhus

Om du har ett gästhus eller garage som du önskar sammanlänka med det trådlösa nätverket i huvudbyggnaden så är du inte ensam. Sedan 2014 har byggnationen av Attefallshus fullkomligen exploderat och de allra flesta är måna om att få en väl fungerande WiFi-täckning till sina fristående byggnader.

Om man har svårt att få WiFi-täckning från routern eller Mesh-systemet man har kan så kallade WiFi-bryggor (radiolänkar) vara lösningen för dig. Genom att sammanlänka byggnader med ett separat trådlöst nätverk förlängs räckvidden av det trådlösa nätverket.

Vi ger ett exempel:

I huvudbyggnaden finns ett trådlöst nätverk med två SSIDn – Bredbandsvalsnät 2.4 Ghz och Bredbandsvalsnät 5.0 GHz.

För att möjliggöra surf på samma nätverk ute i gästhuset placeras en accesspunkt i huvudbyggnaden som riktas mot gästhuset. I gästhuset monteras en WiFi-brygga med riktning mot huvudbyggnaden. Accesspunkten och bryggan konfigureras till ett separat trådlöst nätverksnamn som heter – Bredbandsvalslänk 2,4 GHz.


WiFi-brygga


Bredbandsvalslänk 2,4 GHz används bara för sammanlänkningen mellan huvudbyggnaden och gästhuset. SSID går även att dölja i konfigurationen så att ingen får för sig att försöka koppla upp sig mot Bredbandsvalslänk 2,4 GHz.

Ute i gästhuset kommer det nu vara möjligt att koppla upp sin mobil, surfplatta eller dator mot samma lokala trådlösa nätverk (Bredbandsvalsnät 2.4 GHz och Bredbandsvalsnät 5.0 GHz) som i huvudbyggnaden, vilket exempelvis gör det möjligt att starta en utskrift från gästhuset på en skrivare i nätverket som står i huvudbyggnaden.