Allt om HDMI

Uppdaterad

HDMI-ingång och HDMI-utgång

Dags att gå igenom HDMI. Vad är HDMI? Vad används det till? Hur ser en HDMI-ingång ut, och vad gör man om HDMI-sladden inte fungerar?

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om HDMI: Vad är HDMI? Hur ser HDMI-ingången ut? Har alla skärmar och TV-apparater HDMI? Vilken HDMI-kabel man ska köpa, och vad man ska göra om HDMI inte fungerar?

Vad är HDMI?

HDMI är som de flesta tekniska termer en engelsk förkortning. HDMI står för “High Definition Multimedia Interface” och är en teknik för att överföra bild och ljud från en enhet till en annan, t.ex: från en dator till en extern skärm, eller från en Apple-TV till en faktisk TV.

HDMI gör det möjligt att länka ihop 2 (eller fler) enheter på ett snabbt och smidigt sätt. Det är den idag mest använda standarden för att överföra bild och ljud. HDMI möjliggör bra och högupplöst bildkvalitet och ljud för TV-apparater, spelkonsoler, datorskärmar, projektorer med mera.

Eftersom HDMI är en relativt gammal standard (introducerad 2002) finns det idag flera versioner av av HDMI. Beroende på åldern på din enhet finns det en risk att alla HDMI-funktioner inte är tillgängliga. Den senaste standarden av HDMI är 2.1 och stödjer exempelvis även internet och el över HDMI. Men alla nya enheter stödjer självklart de äldre versionerna så du kommer alltid att kunna få bild och ljud från och till alla olika enheter.

Hur ser en HDMI-ingång ut?

Både HDMI-ingången och själva sladden har båda ett ganska platt triangulärt utseende.

Ingången ser ut så här:

HDMI-ingång på laptop


Och HDMI-kabeln ser ut så här i båda ändarna:

HDMI-kabel


OBS! Se till att enheterna du försöker koppla ihop båda har en HDMI-ingång innan du köper en kabel. Försök också ha koll på vilken av enheterna som ska skicka signalen och vilken som ska ta emot den: Var bilden kommer ifrån till vart den ska.

Har alla skärmar och Tv-apparater HDMI?

Det korta svaret på den frågan är “nej”. De flesta skärmar och TV-apparater tillverkade efter 2007 har dock nästan alltid HDMI i någon form eftersom det fortfarande anses vara bästa och mest använda tekniken.

Även om din enhet inte skulle ha en HDMI-ingång kan du ofta använda en så kallad HDMI-adapter som kan gör det möjligt att använda HDMI till en annan ingång. På så sätt kan du exempelvis konvertera HDMI till VGA, DVI eller Komposit som alla har olika ingångar, till HDMI.

Dessa adaptrar är relativt billiga (cirka 500kr för en HDMI - VGA Adapter) och finns tillgängliga i de flesta elektronikaffärer. Se bara till att i förväg veta vilken ingång din enhet har och vilken adapter som behövs för att omvandla den till HDMI.


Exempel på HDMI - VGA Adapter från Lenovo

hdmi-till-vga-adapter

Bildkälla: dustinhome.se/Lenovo


OBS! Om du använder en adapter finns det en risk att bildkvaliteten blir aningen sämre än om du använder ren HDMI. Detta då alla ingångar inte stödjer HD-kvalitet (High Definition).

Vilken HDMI-Kabel ska man köpa?

De flesta HDMI-kablarna på marknaden är väldigt lika varandra så det är ofta inte så avgörande vilken kabel du köper. Var bara noga med att mäta ut det ungefärliga avståndet mellan enheterna så att du köper en tillräckligt lång kabel. Kom ihåg att det alltid är bättre att ha en lite för lång än lite för kort kabel.

Tänk på att kabellängden kan påverka bildkvaliteten. Ju kortare sladd, alltså ju närmare enheterna är varandra, desto bättre bildkvalitet. 0,5 till 3 meter är det som garanterar bäst bildkvalitet men man kan ha kablar upp till 15 meter utan några större problem.

Vad gör man om HDMI-anslutningen inte fungerar?

Det kan finnas flera anledningar till att din HDMI-anslutning inte fungerar som den ska. Beroende på problemet finns det några enkla trix att ta till för att lösa problemet. Några av de vanligaste orsakerna till att HDMI-anslutningen inte fungerar som den ska är att:

  • Kabeln har lossnat eller inte sitter fast ordentligt i ingången
  1. Se till att kabeln sitter ordentligt i båda enheterna och inte glappar
  2. Försök att trycka till sladden lite extra
  3. Kolla om det fungerar
  • Kabeln sitter felvänd
  1. Plugga ur kabeln
  2. Vänd på den
  3. Koppla in den igen, men åt andra hållet
  • Någon av enheterna saknar ström
  1. Se noga till att båda enheterna har en bra strömkälla
  2. Kolla att de båda är påslagna
  • HDMI-kabel är dålig eller skadad
    Om du använder en gammal och sliten HDMI-kabel finns det en risk att bilden till slut börjar flimra eller helt enkelt dör.
  1. Inspektera HDMI-kabeln för böjningar eller förslitningar
  2. Om några hittas är det bara att köpa en ny.