Så väljer du rätt TV-antenn
Uppdaterad
Digitala TV-signaler sänds ut från 54 huvudsändare, och 520 mindre så kallade relä-punkter, som skickar den vidare helt gratis. Uppskattningsvis kan 99.8% av alla svenska hushåll ta emot TV-signaler men lite beroende på var man bor kan signalstyrka och kanalutbudet variera.
För att kunna se på marksänd TV via antenn är det dock viktigt att använda rätt typ av TV-antenn eller mottagare för digital TV. I denna artikel går vi igenom hur du ska tänka för att välja rätt TV-antenn.
Vad är en TV-antenn, och vad gör den?
En TV-antenn är en rörformad metallkonstruktion som omvandlar elektromagnetiska vågor från en sändarantenn till ström i en kabel.
Signalen, som kommer från en sändningsstation, skickas vidare via en antennsladd till en digital-TV-mottagare som omvandlar signalerna till bild och ljud i TV:n.
Eftersom denna kedja, från mottagning av elektromagnetiska vågor till omvandling till bild och ljud, är kritisk för att ljud och bild ska fungera kan ett litet fel längs vägen försämra slutresultatet (bildkvaliteten och ljudet) markant. Särskilt fokus bör dock riktas mot TV-antennen, eftersom det är den som tar emot signalerna.
Olika typer av TV-antenner
De tre vanligaste typerna av TV-antenner på marknaden är yagiantenn (även kallad riktantenn), gitterantenn (även kallad gallerantenn) och inomhusantenn.
Vilken typ av TV-antenn som ska användas beror på vilka mottagningsförhållanden (omgivande terräng) man har där man bor, men även på avståndet till sändarmasten.
Om man vill kunna se på digital TV i husbilen eller husvagnen används ofta en särskild TV-antenn som är anpassad för att monteras på husbil och husvagn.
TV-antenn för husvagn och camping
Man brukar skilja på två typer av TV-antenner för montering på husbil och husvagn – rundstrålande antenner och riktade antenner.
Något förenklat kan man säga att en rundstrålande antenn har sämre räckvidd än de riktade antennerna, men med fördelen att de inte kräver att de riktas in utifrån husbilen eller husvagnens position i förhållande till närmsta sändare.
De flesta TV-antenner för husbil och husvagn är så kallade “aktiva antenner”, vilket innebär att signalen förstärks med hjälp av signalförstärkare.
Många nya husbilar och husvagnar är dessutom utrustade med teleskosparm för montering av TV-antenn, vilket innebär att TV-antennen kan höjas och på så sätt förlänga räckvidden om signalen inte når fram.
TV-kanaler sänds på olika frekvenser som delas in i frekvensband såsom UHF och VHF. De flesta TV-antenner för husbil och husvagn kan ta emot sändningar i såväl UHF- som VHF-bandet, men det gäller inte alla. Den som känner sig osäker kan alltid fråga en återförsäljare för att få tips på vilken TV-antenn som passar ens behov.
Vilken TV-antenn behöver jag?
Vilken TV-antenn man ska välja beror bland annat på vilka TV-kanaler man vill kunna titta på – är man enbart är intresserad av att ta emot fri-TV-kanaler eller vill man även kunna se betal-TV-kanaler eller andra sändningar som är krypterade?
Dessutom spelar användningsområdet roll. Om man ska montera TV-antennen på en fast byggnad är det vissa saker att tänka på och om man letar efter en TV-antenn för husbil eller husvagn så är det andra faktorer som styr.
Om du är ute efter en TV-antenn till husbil eller husvagn är faktorer som design, luftmotstånd, vattentålighet, fästen, strömförsörjning och befintliga anslutningar viktiga att ta i beaktning.
Här går vi igenom några av de viktigaste frågorna man behöver ställa sig för att ta reda på vilken typ av TV-antenn man behöver för hemmet:
1. Ta reda på vilka kanaler som är tillgängliga där du bor
Det första som är viktigt att veta inför valet av TV-antenn är vilka kanaler som finns tillgängliga där du befinner dig och hur bra täckningen är.
Det finns tjänster som visar både vilka kanaler som är tillgängliga och hur bra mottagningen är på en viss plats. Om man vill se hur bra mottagning man har för TV finns täckningskartor för TV.
Om marksänd TV inte har de kanaler du behöver är det kan IPTV, parabol TV eller kabel-TV vara lösningen för dig.
Tips! Se om du kan få TV via bredband! Jämför TV och bredband paket här på Bredbandsval.se.
Sök på din adress här!
2. Fundera på vilka TV-kanaler du vill kunna se
Fundera igenom vilka TV-kanaler du vill titta på och vilken typ av TV-antenn som behövs för att fånga upp frekvensen programmet sänder på. För att se kanalutbud i kommunen finns frekvenstabeller för marksänd TV per län och sändningsstation.
3. Ta reda på vilken typ av antenn du behöver
Som vi beskrivit finns det flera olika typer av TV-antenner. Återförsäljarna brukar förenkla och istället bara dela in TV-antennerna i kategorierna inomhus- och utomhusantenner. Dessa skiljer sig från varandra i utseende, funktionalitet och effektiv täckning.
Inomhusantenn
I samband att marksänd TV började sändas digitalt ökade inomhusantennerna i popularitet. Detta då de som bor nära en sändare inte längre behövde en lika kraftfull TV-antenn. Inomhusantenner har dock ofta signalförstärkare, vilket gör att de faktiskt klarar att ta emot svagare signaler än en utomhusantenn.
Jämfört med en utomhusantenn kan en inomhusantenn installeras snabbt och enkelt utan hjälp av installatör.
Utomhusantenn
Utomhusantenner är designade för att ta emot TV-signaler på längre avstånd. Beroende på förutsättningarna där man bor och vilka kanaler man är intresserad av att ta emot kan vissa typer av TV-antenner passa bättre än andra.
Det man ska komma ihåg är att en TV-antenn som är anpassad för att ta emot signaler på längre avstånd ofta är mer riktningskänsliga, vilket betyder att man behöver vara väldigt noggrann när man riktar in antennen. Väljer man istället en TV-antenn med bredare signalmottagning får man sämre räckvidd.
Utomhusantenner bör monteras på högsta möjliga punkt på huset, såsom tak eller skorsten, för att fungera optimalt. Att installera en utomhusantenn kräver ofta experthjälp och blir således ett “större projekt” än att installera en inomhusantenn.
4. Välja TV-antenn
När du nu tagit reda på vilken typ av TV-antenn som passar din bostad och dina behov är det dags att köpa en antenn.
Tänk på att tillverkarnas "annonserade räckvidd" varierar och ofta är i överkant – ta dem därför alltid med en nypa salt. Den enda jämförbara informationen om TV-antennernas räckvidd är egentligen hur bra de är i jämförelse med andra TV-antenner från samma tillverkare.
Ta reda på vilka signaler du vill ta emot på vilka våglängder. Olika kanaler sänder på olika våglängder, så kom ihåg att se efter vilka våglängder du behöver kunna ta emot för att se på de program du önskar.
Så länge man vet vilket frekvensband man vill ha, varifrån man vill kunna ta emot signalerna och vilka delar man behöver är det ofta enkelt att få hjälp av en säljare eller kundserviceagent. Vissa återförsäljare erbjuder dessutom så kallade “antennpaket”, där man får allt man behöver i på en gång.
Det finns ett antal olika återförsäljare av TV-antenner i Sverige; Kjell & Company, digitaltvexperten.se, NetOnNet m.fl.
5. Hur installerar man en TV-antenn
När man köpt sin antenn återstår installationen. Det finns självklart ett antal företag som hjälper till att installera TV-antenner men för den händige som föredrar att göra det själv finns några tips:
Saker som väder, vind och geografi kan också ha stor inverkan på hur bra signal du får. Om bostaden exempelvis ligger nedsänkt eller i en dal kan mottagningen påverkas negativt. Det är därför viktigt att installera antennen så högt som möjligt. Ju högre upp antennen placeras desto bättre signal kommer den ha. Mindre inomhusantenner fungerar oftast som bäst högt upp i ett fönster.
En annan sak att ha i åtanke är avståndet mellan antennen och TV:n. Ju kortare avstånd desto mindre risk för störningar.
Vilken typ av kabel behövs för TV-antennen?
Kopplingen mellan TV-antennen och TV:n har i princip lika stor betydelse som antennen. Den kabel som används som antennkabel är koaxialkabel. Detta då den är omgiven av isolering och stoppar störningar i signalen.
Om man har, eller har haft, parabol-TV kan man eventuellt använda samma koaxialkabel för TV-antennen. Om den befintliga kabeln inte fungerar så får man dock vara beredd att köpa en ny. Tänk på att kabeln helst ska vara en lång kabel istället för flera små skarvade sladdar då det minskar risken för störningar i ljud och bild.
Några goda råd på vägen
När det gäller TV-antenner är ingenting en exakt vetenskap. Om man har marksänd digital-TV och upplever dålig bild kan det räcka med att justera antennens riktning.
Om antennen sitter riktad åt ena sidan av huset och inte har bra mottagning kan man alltid prova att flytta antennen till den andra sidan. När det kommer till TV-antenner får man vara beredd att experimentera och justera för att få den bästa möjliga upplevelsen.